Venirea primăverii și creșterea temperaturii exterioare sunt motive de bucurie pentru toată lumea. Dar, împreună cu aceste bucurii, apar și alergiile de primăvară, care îi afectează pe toți cei care au o sensibilitate sporită la diverși factori din natură. Copacii înfloriți, apariția insectelor și a florilor, care mai de care mai parfumate, pot da bătăi de cap multor persoane.
Se știe că primăvara este sezonul alergiilor. Reacția alergică se produce atunci când substanța care se găsește în flori sau praf, numită alergen, vine în contact cu sistemul imunitar și acesta reacționează. Alergenul pătrunde în organism prin ingerarea hranei, prin aer sau prin înțepăturile insectelor. De multe ori, reacțiile alergice apar și prin simplul contact al pielii cu substanțele respective. La contactul cu acești factori din atmosferă, organismul produce anticorpi care declanșează simptomele alergiei.
„Alergia este o reacție de apărare a corpului la factorii alergeni externi care vin în contact cu pielea. Aceasta se manifestă prin apariția unor leziuni papulo-eritematoase diseminate, pruriginoase”, explică medicii dermato-venerologi.
Imunitatea scăzută favorizează alergiile
Cele mai întâlnite simptome ale alergiei de primăvară și ale rinitelor alergice sunt secreția nazală abundentă și congestia nazală, strănutul, lăcrimarea ochilor, dispariția simțului mirosului, mâncărimile și înroșirea pielii, durerile de cap, urticaria etc. Primăvara, alergia este generată de praf, polen, mucegai, de unele plante și de înțepăturile de insecte. La apariția primelor simptome, este indicat ca persoanele afectate să fie precaute și să apeleze la sfaturile unui medic specialist ORL sau alergolog, în funcție de simptome, pentru a se asigura că nu sunt cauzate de o problemă mai gravă decât o simplă alergie.
Tratamentul conține medicamente din categoria antihistaminicelor, asociate cu antiinflamatoare și decongestive. Tratamentul naturist are rolul de a stimula sistemul imunitar, dar trebuie acordată o atenție mare plantelor consumate deoarece multe dintre acestea pot conține alergeni. Păpădia, salvia și echinaceea pot avea efecte benefice în tratarea secrețiilor nazale, a lăcrimărilor abundente ori pentru întărirea sistemului imunitar.
Atenție la insecte!
Primăvara se trezesc la viață toate insectele, iar înțepăturile de albine, păianjeni, viespi, țânțari, căpușe ori furnici pot face foarte mult rău, mai ales copiilor sensibili.
„Înțepăturile de insecte se manifestă local, prin apariția unor zone pruriginoase, mai mult sau mai puțin dureroase. Aceste reacții sunt normale și durează de la câteva ore, la câteva zile. Tratamentul se aplică local, la domiciliu, dar există și pacienți care au reacții intense deoarece organismul lor este mai sensibil. Cei mai afectați sunt bebelușii și copiii care, de cele mai multe ori, dezvoltă o reacție alergică exagerată”, arată specialiștii.
În urma înțepăturilor, pot apărea și reacții alergice severe, cum ar fi șocul anafilactic. Această reacție apare mai rar, însă poate fi mortală, așa că se impune tratamentul medical de urgență. Simptomele șocului anafilactic sunt: tuse, dispnee, tulburări severe ale respirației, senzația de sufocare, inflamarea țesuturilor, confuzie, diaree, greață, urticarii, crampe abdominale și vomă. (D.R.)