Direcția de Sănătate Publică Vaslui anunță că, în contextul creșterii numărului de țări care au cazuri de poliomielită/detecție de poliovirusuri, se recomandă efectuarea unei scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârstei și/sau duratei de ședere, indiferent de restricțiile impuse la graniță. Recomandările sunt făcute în special pentru cetățenii care călătoresc frecvent în asemenea state.
Trebuie spus că, în martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Interes Internațional (USPII) privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) și/sau derivat din vaccin (cVDPV). Țările cu poliovirusuri erau atunci: WPV – Afganistan, Malawi, Mozambic și Pakistan); cVDPV1 – Madagascar, Malawi, Mozambic, Republica Democrată Congo; cVDPV2 – Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Congo, Republica Democrată Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Kenya, Liberia, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambic, Niger, Nigeria, Senegal, Siera Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia și Zimbabwe.
Vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia și va fi consemnată pe certificatul internațional de vaccinări – format OMS. În România, Certificatul internațional de vaccinări se obține în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaționale a căror listă se afișează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători).
Pentru unele state, lipsa vaccinării poate sta la baza neacordării vizei de intrare. Lista țărilor pentru care se solicită vaccinarea antipolio este actualizată periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările afectate. (D.R.)