Multora le place să se bucure de beneficiile unice ale consumului cărnii delicate de pește. Peștele este recomandat tuturor, în orice perioadă a anului, deoarece este o sursă sănătoasă de proteine și acizi grași omega 3.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână. Totuși, ținând cont de poluarea mediului înconjurător și de conținutul ridicat de mercur din anumiți pești, nu este tocmai ușor să facem o alegere corectă.
Pește sălbatic versus pește de crescătorie
„Peștele sălbatic este net superior celui de crescătorie”, declară academician dr. Ovidiu Bojor.
Este adevărat, însă nu putem ignora faptul că oceanele și mările sunt poluate cu mercur și alte toxine provenite de la marile fabrici. Acestea sunt ingerate de organismele mici din apă, care sunt consumate, la rândul lor, de peștii mari. Specialiștii au arătat că mercurul se acumulează pe măsură ce ajunge în organismul viețuitoarelor din vârful lanțului trofic, ceea ce face ca peștii mari să fie cei mai periculoși pentru sănătatea noastră. De aceea, este recomandat să consumăm pești mai mici, care se află la baza lanțului trofic: sardine, hering, șprot, anșoa etc. Potrivit specialiștilor, aceștia au și cea mai mare concentrație de acizi grași omega-3. De asemenea, există vești bune pentru cei care iubesc crapul, somnul, șalăul, știuca, păstrăvul și alți pești de apă dulce.
Academicianul dr. Ovidiu Bojor ne asigură că „peștele de apă dulce este un indicator de poluare pentru că evită să înoate în ape poluate”.
Așadar, mici sau mari, peștii de apă dulce sunt siguri pentru consum.
Peștele sălbatic autohton, cea mai sigură alegere
Dacă doriți să vă bucurați de beneficiile acizilor omega 3, optați pentru peștii mici oceanici. Dacă vă plac peștii mari, cei autohtoni sunt cea mai bună soluție.
Bucătăria românească abundă în rețete tradiționale de pește și, din fericire, piețele au o ofertă destul de largă pentru orice buzunar. Peștele sălbatic de apă dulce rămâne cea mai sigură alegere pentru cei care vor să se bucure de o saramură sau un borș de pește. (D.R.)