Cârceii sunt crampe musculare foarte dureroase, care apar brusc și dispar doar după ce mușchiul s-a relaxat. Aproape toți oamenii au simțit durerea unui cârcel măcar o dată. Pe alții, cârceii îi chinuie mult mai des, mai ales noaptea.
Când se pune cârcelul, de obicei suporți crampe puternice și nu mai poți folosi piciorul sau mâna cu locul dureros cât timp ține criza. Mai des, cârceii apar în mușchii de la nivelul gambei, coapsei sau la degetele de la picioare. Crampa poate să dureze câteva secunde, câteva minute sau poate chiar mai mult de un sfert de oră. Poate să cuprindă un mușchi întreg, o parte a lui sau un grup de mușchi.
Deși cârceii sunt, în general, o problemă a adulților, mai ales a celor în vârstă, pot să apară și la copii. De ce faci cârcei? Cârceii repetați pot fi o urmare a unor afecțiuni, a unor accidentări (de exemplu, în cazul fracturilor osoase), dar, de obicei, cauzele sunt mai puțin grave și pot fi prevenite.
Sportivii amatori care exagerează cu mișcarea pot avea crampe musculare fie în timpul activității fizice, fie la câteva ore după. Același lucru ți se poate întâmpla dacă stai mult timp în aceeași poziție sau într-o poziție nefirească.
Și deshidratarea poate fi cauza cârceilor. Asta pentru că, odată cu apa, se duc din corp și electroliții, sodiul și potasiul, dezechilibrele lor fiind o altă cauză a cârceilor.
Poate una dintre cele mai cunoscute cauze este lipsa calciului, la care se poate adăuga și carența de magneziu. Dacă lipsește din corp oricare dintre cele două minerale, crește excitabilitatea atât a mușchilor, cât și a terminațiilor nervoase care îi controlează.
S-a constatat că și carența unor vitamine din grupul B poate să ducă, direct sau indirect, la cârcei.
Cârceii care te trezesc noaptea
Un caz special sunt crampele nocturne, care te trezesc din somn, în cazuri grave, chiar de mai multe ori pe noapte. Despre cauzele lor nu prea se știu multe. Este posibil să fie provocate de anumite mișcări involuntare din timpul somnului. De exemplu, dacă stai în pat și îndrepți degetele picioarelor către în jos, este posibil să apară o crampă la mușchiul gambei. În acest caz, pentru a scăpa de cârcel este indicat să faci mișcarea opusă, adică să tragi degetele, împreună cu toată laba piciorului, către tine.
Un alt remediu foarte bun pentru crampe, oriunde ar fi ele localizate, este masajul ușor sau aplicarea unei comprese calde.
Sfaturi pentru a scăpa de cârcei
Dacă faci mult sport, ai grijă să nu exagerezi cu mișcarea și să faci exerciții de stretching înainte și după antrenament. Atunci când cârceii sunt cauzați de deshidratare (după ce ai transpirat mult, dacă ai luat diuretice), trebuie refăcut echilibrul electroliților. Este de ajuns să bei mai multă apă, iar la nevoie te poate ajuta o băutură pentru sportivi, care conține, pe lângă apă, și minerale.
Dacă nu consideri că ești deshidratat și nici nu ți-ai suprasolicitat mușchii în ultimul timp, este posibil să ai o carență de calciu sau magneziu, dar acest diagnostic îl poate pune doar medicul. Când ți se confirmă bănuiala, poți lua un supliment cu calciu și vitamina D sau unul cu magneziu. În farmacii există suplimente special destinate celor care au probleme cu cârceii, care conține potasiu, vitamina E, magneziu și vitamina B6. (D.R.)