Abia a început școala că tot mai mulți părinți sunt indignați de faptul că odraslele lor sunt nevoite să care kilograme serioase în ghiozdane. Astfel, micuții din școala primară și cei din ciclul gimnazial merg aproape zi de zi cu rucsacul doldora de cărți, caiete fel de fel, culegeri șamd. Acest lucru este un semn de îngrijorare în rândul părinților, care se tem pentru sănătatea copiilor.
“Este în special o problemă a coloanei vertebrale pentru că elevii sunt totuși în creștere. Mă gândesc să-mi dau copilul la haltere. Nu de alta, dar un elev de clasa a V-a este obligat să care un ghiozdan de peste șapte kilograme! Coloana vertebrală nu e importantă pentru cei din Ministerul Educației. Interesul e să vindem multe cărți de la diverse edituri”, spune revoltat un părinte.
“Copiii care sunt supuși unui asemenea efort fizic timp îndelungat riscă afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum hernia de disc și discopatia lombară. Le afectează mersul și de aici derivă foarte multe probleme ale articulațiilor”, afirmă specialiștii pediatri.
Dacă elevii aleg uneori să lase acasă o parte din cărți, sunt mustrați de profesori pe motiv că au nevoie de ele. Un alt lucru pe care îl mai fac este să se bazeze pe ajutorul colegului de bancă, astfel încât să aducă manualele cu rândul.
În timp ce copiii cară ghiozdane arhipline, profesorii ridică din umeri: „Fiecare copil are pentru fiecare materie manual, caiet de clasă, caiet de teme. Trebuie să se ducă la școală cu materialele necesare. Programele școlare sunt cele aprobate, cu care lucrăm de atâta timp. Poate ar fi necesară o descongestionare a orarului, dar asta trebuie să o reglementeze legiuitorul”. (D.R.)