Atunci când răceala și gripa ne pândesc sau chiar au pus stăpânire pe noi, putem încerca leacurile bunicii, cu miere, lămâie și ceaiuri calde. Dar există și alte soluții. De exemplu, grogul fără alcool, util pentru a ne încălzi organismul în profunzime și a-l întări cu vitamine. Mai exact, se toarnă o cană de apă fierbinte peste o lingură de miere, amestecând bine, apoi se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, două cuișoare și scorțișoară.
Brânzeturile cu mucegai sunt antibiotice naturale. Punctele albastre nu sunt altceva decât culturi de Penicillium. Lăptișorul de matcă, propolisul și polenul au rolul de a ne ajuta să trecem mai bine peste sezonul rece. Se pun trei picături de propolis pe limbă, înainte de a merge la culcare. Bogată în oligoelemente cu rol de întărire a sistemului imunitar, ceapa este un excelent aliat al organismului. Se poate prepara o supă de ceapă sau pur și simplu punem ceapă tocată în mâncărurile obișnuite.
Usturoiul, prin acțiunea sa bactericidă, are efect dublu asupra sistemului imunitar. Poate fi utilizat crud sau strivit într-o salată. Frunzele uscate de cimbru sau mentă sunt antiseptice naturale, cu proprietăți stimulatoare. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea tonusului. Cimbrul conține timol, un ulei esențial, foarte eficace atunci când tușim.
Adăugată ceaiului verde îndulcit cu miere, menta ne oferă o băutură fierbinte, delicioasă, care ne ajută să facem față răcelilor.
Ca măsuri profilactice, se recomandă îmbunătățirea capacității de apărare a organismului prin evitarea expunerii prelungite la temperaturi joase, alimentație echilibrată, renunțarea la fumat, aport suplimentar de vitamina C și Zinc, care au rolul de a stimula sistemul imunitar. (D.R.)