Dormim cam o treime din viață, așa că s-o facem așa cum trebuie! Regulile unui somn odihnitor sunt simple: trebuie să adormim înainte de miezul nopții, să nu mâncăm cu cel puțin două ore înainte de a ne băga în pat, să avem un somn de șase-opt ore și să îndepărtăm sursele de electricitate, lumină, zgomot.
Dar care este calitatea ideală a aerului din dormitor pentru a dormi bine, mai ales în sezonul rece? Se pare că o cameră răcoroasă favorizează un somn bun mai degrabă decât una supraîncălzită.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Vaslui au mai multe sfaturi: “Pe timp de iarnă, temperatura optimă din camera de zi trebuie să se afle undeva între 20-22 de grade Celsius, cea din dormitor trebuie să fie de 18-19 grade, iar în baie, de 23 de grade. Spre comparație, vara se recomandă în camere maximum 24 de grade Celsius, ziua și noaptea. Aerisirea dormitorului cu 15 minute înainte de culcare este esențială, chiar și în cele mai geroase nopți. Aerul rece îl va înlocui pe cel cald și plin de vapori dinăuntru, combătând apariția durerilor de cap și a mucegaiului pe pereți. În plus, aerul proaspăt, oxigenat, se încălzește mai repede decât cel stătut. Pentru evitarea pierderilor inutile de căldură, se recomandă ca locuințele să fie aerisite puțin și des. Somnul este mult mai odihnitor într-o cameră mai răcoroasă (dar nu sub 12 grade Celsius) decât într-una foarte călduroasă. Când e prea cald, somnul e agitat și poate fi întrerupt de treziri bruște. Aerul prea cald îngreunează respirația și favorizează apariția insomniilor. La temperaturi optime, visăm frumos. În camere prea reci și în cele prea calde, apar coșmarurile. E de preferat o temperatură mai joasă, dar să fim bine acoperiți, decât să ne dezvelim într-o atmosferă supraîncălzită. Nu e indicat să dormim fără a fi acoperiți. Vara, pe caniculă, un cearșaf este suficient. Iarna, ideale sunt păturile, pilotele și plăpumile, care trebuie obligatoriu învelite în cearșaf. Cât de groase? Atâta cât are nevoie fiecare pentru a se simți confortabil”. (D.R.)