Utilizarea telefonului mobil și a rețelei de socializare Facebook reprezintă o necesitate, mărturisesc tinerii vasluieni, fiind două modalități de a ține legătura cu prietenii sau familia. De cum se trezesc și până adorm, adolescenții își verifică de zeci de ori smartphone-urile. Chiar dacă sunt conștienți că au devenit dependenți de tehnologie, cei mai mulți dintre ei spun că nu pot renunța definitiv la “butonare”.
Am vorbit cu mai mulți vasluieni pentru a afla cât timp ar putea sta fără telefon și, implicit, Facebook. Majoritatea au recunoscut că sunt dependenți de telefon, cea mai la îndemână variantă pentru a vorbi cu cei de acasă, cu prietenii și lista poate continua. Cu toții folosesc și Facebook, cea mai populară rețea de socializare în zona noastră, iar mulți dintre ei spun că petrec câteva ore din zi navigând pe această aplicație.
„Ținând cont de multitudinea de site-uri de socializare și de funcțiile telefonului, îmi este greu să nu fiu dependentă de el. Îmi place să fiu la curent cu toate evenimentele și să păstrez legătura cu cei dragi, însă uneori îmi dau seama că fac și abuz, asta din cauză că a devenit o obișnuință. Totuși, există momente în care simt nevoia să-l dau la o parte și să mă bucur de ceea ce am în jur și de moment”, ne-a spus Mariana.
Fără telefon sau internet? Maximum două ore!
La rândul lui, Silviu recunoaște că internetul a devenit obsesia generației de azi și spune că poate rezista prea mult fără telefon: „Cred că aș putea sta fără telefon sau internet maximum două ore, asta pentru că sunt la cursuri și nu pot naviga în acest timp. Internetul a devenit obsesia noastră și mereu dorim să vedem ce postează persoanele pe care le urmărim și să conversăm cu persoanele apropiate nouă. Cred că este foarte greu să petrec mai puțin timp pe internet și rețelele de socializare, acest lucru întâmplându-se doar când am o activitate care mă face să uit de acest lucru sau când sunt la țară, acolo unde nu am semnal”.
Raluca spune că nu poate renunța la telefon pentru mult timp deoarece este principala modalitate de a comunica. Cu Facebook este mai atentă, fiind de părere că expunerea excesivă în mediul online dăunează fiecăruia dintre noi: „Știu că îmi ocupă foarte mult timp, petrec mult timp pe telefon, pe internet sau la jocuri, dar mă ajută și să țin legătura cu cei dragi care sunt departe de mine. Ideea este că nu pot renunța definitiv la telefon și cred că niciunul dintre noi nu o poate face. E modul nostru de comunicare cu familia și prietenii. Cât despre Facebook, consider că trebuie să avem mare grijă. Într-adevăr, este o modalitate de a păstra amintiri și de a relaționa cu cunoscuții, dar trebuie să fim conștienți de expunerea excesivă pe această rețea socială deoarece poate avea efecte negative asupra noastră. Cred că aș putea rezista fără telefon câteva ore, dar nu pot renunța definitiv nici la el, nici la internet”.
Dana mărturisește că fără telefon mobil ar rezista, poate, o oră, iar fără Facebook, doar o zi: „Facebook-ul e ceva indispensabil. Aici, comunic cu persoanele dragi, văd noutăți. Dacă stau pe Facebook, nici nu mai trebuie să mă uit la știri, plus că este mai ușor să-i țin la curent pe prietenii mei cu ceea ce fac”.
Și pentru Sorina, elevă în clasa a XI-a, telefonul mobil este o necesitate: “Dacă aș fi singură o zi întreagă, nu aș rezista câteva ore fără el, însă dacă am prietenii aproape, nu am avea nevoie de telefon. Cât despre Facebook, dacă am alte rețele de socializare, Tik-tok, Instagram, WhatsApp, aș rezista”.
Andreea admite că folosirea în exces a telefonului mobil dăunează: “Cred că e o chestiune de obișnuință, care, în același timp, ne afectează creierele. Atât telefonul, cât și Facebook au devenit niște chestiuni indispensabile individului, însă, dacă ne gândim, înainte de existența lor, oamenii au trăit la fel de bine sau poate chiar mai bine și mai sănătos. Aș fi ipocrită să zic că aș rezista la nesfârșit fără ele, dar atâta timp cât am o activitate care să mă țină ocupată sau compania potrivită, cred că mă pot lipsi”. (D.R.)