Populația din mediul rural vasluian este tot mai îmbătrânită. O indică datele oficiale privind locuitorii și natalitatea din comunele județului, care arată că, în unele zone, media de nașteri este de un copil la două luni! Practic, multe cătune au ajuns la apusul existenței, fiind locuite doar de câteva familii de bătrâni, și sunt călcate de tineri foarte rar, doar atunci când își vizitează părinții sau când autoritățile ajung cu diverse probleme administrative.
Trebuie spus că sunt și sate în aparență mai răsărite, dar în care nu s-a mai înregistrat o naștere de aproape doi ani! S-a ajuns aici pentru că tinerii părăsesc mediul rural ca să se mute la oraș sau ca să muncească în străinătate.
“Populația de la noi este îmbătrânită. Două treimi dintre locuitori au vârsta de peste 60 de ani. De la începutul acestui an, avem vreo 20 de decese și doar două nașteri, deci vă dați seama cam cum stăm atunci când vine vorba de natalitate și mortalitate în comuna noastră?”, ne-a spus un primar.
Potrivit datelor puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică, în satele vasluiene, altădată fruntașe pe țară la natalitate, e sărbătoare când se naște un copil, iar numărul locuitorilor abia depășește 30-40. Autoritățile județene și centrale nu se implică, deși fenomenul este mai mult decât îngrijorător. Cauzele care duc la aceste situații sunt multiple și greu de controlat.
În ceea ce privește numărul de locuitori, comunele fruntașe sunt: Stănilești – 5.047 în anul 2023, Fălciu – 5.085, Banca – 5.193, Văleni – 5.728, și, lider detașat, Zorleni – 9.610. Topul comunelor depopulate include: Bogdana – 1.480 de locuitori în 2023, Ibănești – 1.460, Alexandru Vlahuță – 1.424, Arsura – 1.378 și Blăgești (comuna codașă și la nașteri) – 1.157.
Specialiștii afirmă că scăderea natalității generează probleme deosebite economiei, mai ales că, în condițiile îmbătrânirii, se generează un deficit masiv la bugetul de pensii. Fenomenul poate fi combătut, însă cu mare cu greutate, pentru că, dacă s-ar stimula natalitatea și, eventual, s-ar intenționa atragerea unor imigranți, efectele s-ar vedea peste abia două decenii, odată cu integrarea nou-născuților de acum pe piața muncii. (D.R.)