STUDIU PRIVIND CONSUMUL DE ALIMENTE
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) lansează un studiu la nivelul întregii țări cu privire la modul în care mănâncă românii și, mai important, ce mănâncă co-naționalii noștri.
Studiul, realizat în conformitate cu metodologia Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), se desfășoară pe un eșantion de 1.500 de consumatori, distribuiți în mod reprezentativ pe zone geografice, zone de reședință și grupe de vârstă la nivelul întregii țări, prin efectuarea de interviuri privind consumul de alimente.
Astfel, în perioada august – decembrie 2019, vor fi intervievați cu privire la consumul de alimente un număr de 300 de consumatori în grupul de adolescenți (10-17 ani), 540 de consumatori în grupul de adulți (18-64 de ani), 260 de consumatori în grupul de vârstnici (65-74 de ani), 140 de femei în perioada de maternitate și 260 de vegetarieni/vegani, care vor răspunde la întrebările puse de investigatorii de teren.
„Evaluarea va fi realizată în două sezoane, rece și cald, deoarece studiile anterioare au arătat că există diferențe sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare respondent va fi intervievat de 2 ori. Primul interviu se va desfășura față în față la locuința respondentului, iar cel de al doilea va fi desfășurat telefonic în același sezon, cu o pauză de minimum 7 zile între ele”, se menționează în comunicat.
Informațiile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel național, în conformitate cu cerințele EFSA.
De asemenea, informațiile colectate vor fi transmise catre EFSA ca parte a cerințelor studiului, România contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente.
„Participarea consumatorilor români la studiu reprezintă un avantaj, în contextul în care România va deține o bază de date privind consumul național de alimente, permițând astfel o mai bună evaluare a riscurilor legate de alimentele și, implicit, aplicarea de măsuri de prevenire și remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protecție al sănătății cetățenilor. Incurajăm consumatorii români să participe la acest studiu, având în vedere și faptul că pentru prima oară vom avea certitudinea ca specificul național privind consumul de alimente va fi inclus în opiniile științifice privind siguranța alimentelor, elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor”, se mai susține în comunicat.