Șobolanii pot transmite boli severe, chiar letale omului. Din cauză că pot călători pe distanțe mari (în trenuri, vapoare și chiar avioane de marfă), aceste rozătoare poartă gemeni dintr-o parte în alta a globului, în zone unde populația nu are deloc imunitate naturală. În cele ce urmează, redăm câteva dintre bolile infecțioase datorate acestora.
Boala Sodoku sau febra mușcăturii de șobolan este provocată de spirillum minus, o spirochetă din sângele și saliva animalului. Aceasta este transmisă prin mușcătură la om. Manifestările apar doar după ce plaga s-a vindecat. La locul mușcăturii se va dezvolta o ulcerație și, într-un al doilea timp, apar: febră ridicată, frisoane, durere de cap, delir, dureri musculare, chiar deces. Aceste semne sunt urmate de o erupție generalizată. În absența tratamentului, febra și erupția reapar prin accese. Majoritatea cazurilor de boală au fost descrise în Japonia, dar, sporadic, au fost raportate și în Australia, Africa, America și Europa. Boala mușcăturii de șobolan este destul de rară în România, iar din cauza aceasta numărul exact de cazuri nu este cunoscut.
Leptospiroza este o altă afecțiune transmisă de șobolan, prin contactul omului cu solul/apa contaminat/ă cu urina rozătoarei. Este cea mai întâlnită boală infecțioasă transmisă de la șobolan la om. Persoana infectată prezintă, după perioada de incubație (21 de zile), febră, tulburări hepatice și renale, fiind nevoie urgentă de îngrijire medicală pentru că boala poate duce la deces.
Prin contactul cu alimente contaminate de rozătoare, omul se poate îmbolnăvi de listerioză, care are o perioadă de incubație între trei și zece zile, însoțită de dureri articulare, inflamarea ganglionilor, erupții, febră.
Rabia este transmisă la om prin mușcătură și are o evoluție rapidă, caracterizată prin tulburări grave ale sistemului nervos central (encefalomielita), terminându-se întotdeauna cu paralizie și moarte. Agentul cauzal al bolii este virusul rabic.
Sindromul pulmonar cu hantavirus se caracterizează prin transmiterea prin intermediul rozătoarelor sau prin respirarea aerului infectat cu hantavirus la om. Este o boală caracterizată prin simptome asemănătoare gripei, cu diferența că progresul rapid al problemelor de respirație poate pune în pericol viața bolnavului.
Ciuma (pesta) este răspândită de șobolani prin intermediul puricilor orientali. Celebra epidemie de ciumă din Evul mediu a fost împrăștiată, fapt dovedit deja, de șobolani. Boala pandemică ar fi apărut în China, în urmă cu 2.000 de ani, și s-ar fi răspândit în întreaga lume ca urmare a călătoriilor pe Drumul Mătăsii. Infecții cu Yersinia pestis, agentul etiologic al bolii, continuă să apară încă în America de Sud, în unele zone din Asia și, mai des, în Africa. Cercetătorii avertizează că o nouă pandemie de ciumă este oricând posibilă în zilele noastre. La om, boala se dezvoltă sub forma bubonică – forma cutanată a bolii. Dacă bacteria ajunge la plămâni, provoacă pesta pulmonară, care devine transmisibilă de la om la om prin tuse.
În prezent, un pericol deosebit îl reprezintă toxoplasmoza, provocată de Toxoplasma gondii, care este transportată de șobolani. La femeile gravide care fac infecția pentru prima oară în timpul sarcinii, parazitul se poate transmite către copil și poate duce la avort, moartea nou-născutului sau malformații fetale grave.
Salmoneloza (toxiinfecție alimentară) este cauzată de Salmonella, care se poate dezvolta în sistemul de canalizare, fose septice, gunoaie și în alte medii umede. Aceasta trăiește, în principal, în excrementele de șobolan.
Șobolanii mai pot transmite, direct sau prin intermediul animalelor domestice, și alte boli: scabia (râia), lepra, tifosul și trichineloza. Pentru a limita riscul acestor boli, sunt necesare deratizarea și asanarea subsolurilor. Trebuie rezolvată, totodată, problema evacuării la intervale scurte a ghenelor și efectuarea deratizării cu temeinicie. De asemenea, trebuie luate măsuri pentru limitarea accesului în locuințe al rozătoarelor. Se vor evita și zonele infestate cu șobolani vii sau morți sau cu excremente de șobolan. Se va ține cont și de faptul că folosirea aparatelor cu unde electromagnetice și ultrasunete ține șobolanii la distanță. (D.R.)