Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în fiecare zi a anului trecut, în medie, 55 de cupluri de români s-au despărțit oficial. În același timp, numărul căsătoriilor a fost mai mic cu 15% faţă de 2022.
În majoritatea cazurilor, despărţirea vine după nici 10 ani de convieţuire. Principalele motive pentru care cuplurile aleg să pună punct relației sunt infidelitatea, gelozia și comportamentul violent al partenerului.
Și în județul nostru rata de desfacere a căsătoriilor se menține ridicată, ajungând în unele perioade la valori spectaculoase. Așa se face că, la Vaslui, an de an, sute de divorțuri se consumă în sălile instanțelor.
Anul trecut s-au înregistrat 2.308 căsătorii și 451 de divorțuri, rezultând o rată de desfacere a mariajelor de aproape 20%! Cea mai ”cuminte” perioadă a fost ianuarie, când lumea încă era mahmură după Crăciun și revelion, așa că au fost ”numai” 15 divorțuri la 148 de căsătorii. Dezastrul a venit repede, în februarie înregistrându-se 104 căsătorii și 46 de divorțuri, rezultând o rată de desfacere a mariajelor de 44,23%! August a fost luna cu cele mai multe căsătorii – 471, iar aprilie a stabilit recordul la divorțuri – 60.
Revenind un pic, infidelitatea este prima cauză invocată de unul dintre soți pentru a cere divorțul, arată datele statistice. Un alt motiv îl reprezintă gelozia, urmată de comportamentul violent al partenerului de viață. O altă cauză importantă care duce la divorț este abuzul de alcool sau de alte substanțe.
Ca o comparaţie, cel mai des divorţează bărbaţii între 45 şi 49 de ani şi femeile între 35 şi 39 de ani. Iar cei mai mulţi dintre cuplurile care iau decizia separării trăiesc la oraş.
Divorțurile duc la o problemă gravă – situația copiilor. Atenție, părinți: din momentul în care hotărâți să divorțați, să nu uitați niciodată că propriul vostru copil nu trebuie împărțit ca un bun material sau transformat în minge de ping-pong! Trebuie să vă gândiți că are libertatea lui de a hotărî și alege, iar el își iubește ambii părinți în egală măsură.
Acesta este mesajul pe care psihologii vasluieni îl transmit celor care intenționează să divorțeze, avertizând asupra eventualelor afecțiuni psihice care pot apărea la toți membrii familiei: “În momentul divorțului, lumea copilului se frânge în bucăți, visele lui sunt curmate de suferința emoțională, iar părinții nu realizează, de cele mai multe ori, că problemele lor îl vor afecta, în final, pe copil. Divorțul pentru copil are amplitudinea suferinței echivalente cu pierderea prin moarte a unei persoane dragi ori cu abandonul de către părinți”.
Specialiștii mai spun că unul dintre factorii care afectează copilul este și alienarea parentală, atunci când unul dintre părinți îl manipulează împotriva celuilalt părinte cu scopul de a-i face rău fostului partener: “Acest lucru este grav și din punct de vedere legislativ, fiind prevăzut de lege sub forma violenței, abuzului. Părintele vinovat va suporta consecințele prin pierderea custodiei asupra copilului. În formele severe ale abuzului trebuie sesizate instituțiile abilitate, adică Poliția și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”.
În divorț, stabilirea custodiei are la bază expertiza realizată de un psiholog atestat. Evaluarea pentru stabilirea autorității parentale se circumscrie principiului interesului superior al copilului, respectiv drepturilor sale la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socio-afectiv și la viața de familie.
“De asemenea, este important un istoric al copilului, având în vedere, în mod special, situațiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului, precum și potențialele situații de risc care pot interveni în viitor, capacitatea părinților sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia, menținerea relațiilor personale cu persoanele față de care copilul a dezvoltat relații de atașament”, arată psihologii. (D.R.)