Vasluiul nu se află, practic, pe harta zonelor cu potențial turistic. Chiar dacă există locuri pitorești care ar putea fi exploatate, agroturismul este, încă, la început de drum.
Cu alte cuvinte, turismul nu este nici pe departe punctul forte al județului nostru. Puținii care poposesc în această parte a țării aleg în general zonele rurale, acolo unde există pensiuni agroturistice. De mai mulți ani, autoritățile locale spun sus și tare că au planuri importante cu privire la dezvoltarea turistică a Vasluiului, pornind de la premisa că unii vizitatorii preferă să renunțe la confortul din camerele de hotel pentru o cazare rustică. Noi credem că ar avea ce vedea.
„Deși prezentat mereu ca un județ sărac și pe locuri fruntașe privind situațiile negative, Vasluiul este păstrător al unor obiective de valoare istorică. În lista monumentelor istorice sunt înscrise peste 400 de obiective. Dintre acestea, 148 sunt situri arheologice”, se arată într-un raport al Direcției Județene pentru Cultură Vaslui.
Locuri de vizitat
Ca peste tot în Moldova, și în Vaslui există numeroase lăcașe de cult, cu o tradiție bogată și pline de comori. Mănăstirea Florești este unul dintre cele mai impozante monumente din eparhia Hușilor. A fost construită în secolele XVI-XIX, în stil romantic. Deține o icoană făcătoare de minuni adusă aici de mitropolitul Veniamin Costachi în 1805, pictată de un necunoscut în secolul XVIII. A fost împodobită cu aur și argint de Doamna Ecaterina, soția lui Constantin Vodă Mavrocordat, în 1749. Ansamblul Mănăstirii Florești se află în partea de vest a județului, la 25 de kilometri de Vaslui.
Mănăstirea Moreni este un alt așezământ monahal important, amintit încă din secolul al XVI-lea ca schit, în timpul domniei lui Petru Rareș. Desființat de comuniști în 1958, a renăscut și apoi a înflorit ca mănăstire, după 1989. Atunci s-au construit biserica-paraclis, turnul-clopotniță, chilii, ateliere de pictură, croitorie, tricotaje și broderie liturgică, muzeul de artă religioasă, precum și o bibliotecă de carte rară. Mănăstirea se află la 10 kilometri de Vaslui și adăpostește moaștele sfinților Tarahie, Prov și Andronic, aduse de la Ierusalim.
Situată la 13 kilometri de Zorleni, Mănăstirea Bujoreni (foto) a fost întemeiată la mijlocul secolului al XVI-lea, ca schit de călugări. Așezat într-un loc izolat, s-a numit prima dată Măgaru, iar pentru scurt timp, Murgeni. Din documente reiese că lăcașul de cult a fost fondat de familia Bujoreanu, în anul 1606, în timpul domniei lui Ieremia Movilă.
Și Movila lui Burcel așteaptă turiști. Aflată la 25 de kilometri de Vaslui, între comunele Miclești și Codăești, este un alt loc de încărcat de istorie, legat de bătălia de la Vaslui din 1475. Denumirea a fost luată de la Purcel, un personaj legendar din povestirile lui Ion Neculce. Vasile Alecsandri este cel care i-a schimbat numele în Burcel, toponim care se păstrează și astăzi. (D.R.)