
„Instituția camerală este un organism de tradiție, cu valoare și recunoaștere confirmate, în mod natural, în primul rând de antreprenori, începând cu anul 1599, atunci când prima cameră de comerț din lume se înființa la Marsilia, în Franța. Astăzi, la nivel european, funcționează cel mai mare sistem al camerelor de comerț – Eurochambres, iar la nivel mondial, Camera de Comerţ Internaţională/ International Chamber of Commerce – ICC, fondată în anul 1919, cu mii de membri, companii, asociaţii și camere de comerț din peste 130 de ţări afiliate, este cea mai mare şi mai reprezentativă organizaţie de afaceri din lume”.
„Membră a celor mai importante foruri pe plan mondial, Camera de Comerț și Industrie a României – CCIR gestionează singura rețea a mediului asociativ cu reprezentativitate în toate județele țării, cu o platformă de reprezentare comprehensivă, în măsură să propună și să susțină politici și măsuri adaptate la realitățile antreprenorilor, axate cu prioritate pe asigurarea predictibilității și a unui climat favorabil dezvoltării afacerilor, garant al stimulării inițiativei private și atragerii de investiții autohtone și străine, aspecte care vor conduce la relansarea poziţiei României pe piaţa internațională”.
„O asemenea asumare poate constitui schimbarea în normalitate de care oamenii de afaceri au nevoie astăzi, în contextul în care evoluțiile mediului economic global, digitalizarea și interacțiunea sporită în spațiul cibernetic determină, într-o paradigmă certă, o afiliere – în egală măsură obligatorie și voluntară, orientată către rezultat și consolidată prin servicii de calitate cu beneficii concrete pentru companii”.
EXEMPLE DE SERVICII OFERITE PRIN CAMERE DE COMERT SI INDUSTRIE DIN DIFERITE STATE EUROPENE:
AUSTRIA
“Camera austriacă se bazează pe modelul de drept public, iar calitatea de membru este obligatorie.Camerele economice austriece (WKO) reprezintă mai mult de 540.000 de companii membre”.
“WKO furnizează servicii prin ADVANTAGE AUSTRIA – organizația de promovare a comerțului exterior a Camerei Economice Federale a Austriei și Institutul pentru Promovarea Economică a Camerelor Economice Austriece (IPECEA).”
“IPECEA este cel mai important partener al comunității de afaceri austriece pentru calificări și unul dintre cei mai buni furnizori de educație suplimentară din Europa. Serviciile oferite de IPECEA sunt orientate către cerințele de calificare ale companiilor și ale angajaților acestora”.
“ADVANTAGE AUSTRIA reprezintă un model de bună practică la nivel european, organizația oferind prin cele aproximativ 100 de birouri din peste 70 de țări, o gamă largă de informații și servicii de dezvoltare a afacerilor atât pentru companiile austriece, cât și pentru partenerii lor de afaceri internaționali, suport pentru localizarea furnizorilor și partenerilor de afaceri austrieci etc., contribuind astfel la promovarea și internaționalizarea afacerilor. Rețeaua de consilieri economici furnizează informații referitoare la importuri de produse sau servicii din Austria; posibilitățile de export sau investiții; turism și călătorii de afaceri; economie, politică și alte aspecte relevante pentru mediul de afaceri etc.”
“Modul de organizare al ADVANTAGE AUSTRIA reprezintă o bună practică și pentru România în marja eficientizării funcționării rețelei externe de consilieri economici și delegării către Camerele de Comerț și Industrie a atribuțiilor vizând reprezentarea economică externă, pe zona economică și comercială”.
FRANȚA
“Camera de Comerț şi Industrie a Franţei/CCIF are statut de organizație non-guvernamentală, reprezentând 125 entităţi de tip cameral, respectiv circa 2.900.000 companii cotizante. CCIF gestionează o serie de active aflate în proprietate totală sau parţială a acesteia, respectiv: porturi, aeroporturi și aerodromuri care, prin legăturile lor maritime și aeriene, contribuie la dezvoltarea activităților economice și la mobilitatea oamenilor. CCIF este implicată în activități de învățământ, formare profesională şi educație, girând 500 de entități de formare profesională, 150 de şcoli superioare şi 141 centre de formare profesională, sprijinind anual, formarea/reorientarea profesională/perfecţionarea a 500 000 tineri şiadulţi, 100 000 de studenţi şi 80.000 de ucenici în diverse meserii”.
GERMANIA
Camera de Comerț și Industrie Germană ( DIHK ) este formată din 79 de camere (IHK) care sunt organisme statutare publice cu autoadministrare sub inspectoratul ministerului de stat al economiei. Membria este obligatorie. Camerele de comerț germane înregistrează peste 3 milioane de membri, IHK Munchen fiind cea mai mare, cu peste 350.000 companii”.
“Service GmbH este o filială deținută integral de DIHK și acționează ca o companie de proiect pentru Camerele de Comerț și Industrie (IHK) , precum și pentru Camerele de Comerț Germane din Străinătate (AHK). Este un proiectant, dezvoltator și implementator de proiecte pentru IHK, AHK și DIHK”.
“Sistemul german de organizare a învățământului profesional dual s-a dezvoltat de-a lungul secolelor şis-a dovedit a fi o resursă valoroasă pentru economia germană. Termenul „dual” se referă la o pregătire practică, care este în mare parte organizată ş idesfăşurată de către companii, fiind completată prin pregătire teoretică în școlile profesionale de stat”.
“De sistemul dual beneficiază toate părțile interesate: companiile obțin personal care îndeplinește exact cerințele operaționale; angajaţii beneficiază pe termen lung în urma calificărilor și a experienței de muncă de salarii mai mari, iar Statul are acces la o forță de muncă calificată, ce reprezintă un factor esențial pentru o dezvoltare economică de succes pe termen lung şi șomaj scăzut”.
“Având în vedere că implicarea Camerelor de Comerț germane și franceze în activitățile de formare profesională generează plusvaloare în economie, considerăm că și în România pot fi acordate atribuții suplimentare Camerei de Comerț și Industrie a României și CCI Județene în ceea ce privește proiectarea și implementarea programelor de formare în sistem dual, corespunzătoare unor atribuții precum:
Ø consilierea companiilor cu privire sistemul de învățământ în sistem dual, inclusiv referitor la oferta existentă pe piața muncii;
Ø pregătirea, evaluarea și certificarea tutorilor din cadrul companiilor;
Ø înregistrarea contractelor de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual;
Ø monitorizarea instruirii și participarea la evaluările elevilor”.
ITALIA
“Registrul afacerilor/ RegistroImprese este registrul public italian în care toate companiile și societățile individuale care operează pe teritoriul italian sunt obligate să se înregistreze. În Italia, fiecare Cameră de Comerț deține Registrul Afacerilor, în concordanță cu competența sa teritorială”.
“Modul de organizare și funcționare a Registrului Afacerilor în Italia reprezintă o bună practică și pentru România în marja oportunității implementării Catalogului Firmelor”.
„Prin Catalogul Firmelor, Camerele de Comerț din România își propun să genereze beneficii concrete pentru antreprenori prin conectarea acestora la o bază de date, nelimitată, de oportunități și resurse, care va oferi servicii precum:
a) promovarea capitalului autohton și facilitarea accesului acestuia către noi piețe;
b) sprijinirea antreprenorilor pentru identificarea de oportunități/parteneri de afaceri/resurse de finanțare, printr-un sistem digitalizat, cu expunere pe plan mondial, prin afilierea CCIR la rețeaua mondială, respectiv, europeană, a camerelor de comerț;
c) sprijinirea activității reprezentanțelor României din străinătate vizând promovarea comerțului;
d) facilitarea și derularea operațiunilor aferente participării companiilor românești la misiunile economice, târgurile și expozițiile internaționale;
e) asigurarea complementarității programelor guvernamentale vizând susținerea exporturilor, inclusiv prin accesarea piețelor extra-comunitare;
f) facilitarea participării oamenilor de afaceri români la evenimente de promovare economică, de natura misiunilor economice, forumurilor de afaceri, întâlnirilor B2B;
g) sprijin acordat companiilor în toate etapele proiectului propriu de dezvoltare pe plan internațional și alte servicii conexe”.
TURCIA
“TOBB este confederația tuturor camerelor locale de comerț, industrie și maritime, precum și a burselor de mărfuri din Turcia. Are statut de organizație non-guvernamentală. Membria este obligatorie. TOBB înregistrează 1,5 milioane de companii membre și funcționează prin 365 de Camere de Comerț Regionale și Burse de Mărfuri, distribuite în 160 de județe și 81 de provincii. TOBB deține birouri de reprezentare permanente la Bruxelles și Washington”.
CONCLUZIE
Aceaste exemple de funcționare a camerelor de comerț și industrie în diferite țari europene s-au dovedit a fi de succes.
„Astăzi, Camera de Comerț și Industrie a României și Camerele de Comerț și Industrie Județene sunt pregătite mai mult ca oricând să își asume și, în egală măsură, să li recunoască, rolul de interfață a mediului de afaceri în raport cu autoritățile prin descentralizarea unor atribuții din domenii specifice ale zonei publice, pe modelul altor state europene, vizând preluarea de către rețeaua camerală a sarcinilor referitoare la dezvoltarea și internaționalizarea afacerilor”- se arată în materialul primit de la Camera de Comerț și Industrie a României.