Vasluienii obțin printre cele mai mici venituri din țară, dar au și printre cele mai mici prețuri la produsele agroalimentare. Într-o recentă analiză, întocmită de Institutul Național de Statistică (INS), care prezintă prețurile de vânzare din prima lună a acestui an în piețele agroalimentare din reședințele de județ, municipiul Vaslui se evidențiază cu unele mici. La mere, de exemplu, un kilogram costă, în medie, 3 lei, de două ori mai puțin decât în Constanța, unde este cel mai scump (6 lei). Arădenii plătesc 5,50 lei pe kilogram, iar timișorenii 5 lei.
Prima și cea mai importantă concluzie a studiului INS vorbește despre diferențele uriașe de la o zonă la alta dintre prețurile cu care se procură cele necesare traiului zilnic. În centrul și vestul țării, prețurile produselor agroalimentare din piețe sunt de două sau chiar de trei ori mai mari decât cele din Moldova sau Oltenia. Pentru un kilogram de ceapă, cei din Timișoara plătesc 15 lei, iar cei din Alba Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Oradea, Pitești sau Zalău – 13 lei. Cel mai puțin costă în Botoșani, Buzău, Slatina sau Vaslui – 6 lei/kg.
La morcovi, vasluienii au cele mai mici prețuri – 5 lei pentru un kilogram, cei din Brăila au 5,50 lei, iar cei din Buzău și Piatra-Neamț – 6 lei, în vreme ce locuitorii din Sfântu Gheorghe lasă piețarilor 10 lei pentru un kilogram, iar cei din Cluj și Oradea – 11 lei.
Prețurile înregistrate de INS atestă diferențe uriașe și, în același timp, elecvente pentru starea economică și socială a populației și la un produs cum este usturoiul. În ianuarie, la Timișoara un kilogram costa 35 de lei, iar în Alba Iulia, Cluj-Napoca, Focșani, Galați, Miercurea Ciuc și Zalău – 30 de lei, în vreme ce în Vaslui prețul era de 20 de lei, Botoșani – 18 lei, Craiova – 15 lei.
Sfântu Gheorghe este de departe orașul cu cele mai mari prețuri în piața de legume din România. Deși se află într-o zonă considerată patria cartofilor, aici un kilogram costă 5 lei, în timp ce la Vaslui, de exemplu, aceeași cantitate de cartofi s-a vândut în ianuarie cu 3 lei. Totuși, cel mai mare preț pentru această legumă a fost, în același interval de referință, în piața din Deva – 6 lei/kg/cartofi.
Recapitulând, municipiul Sfântul Gheorghe are cea mai scumpă piață din România, urmat de Alba Iulia, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, București, Brașov și Cluj. La polul opus se află Brăila, cu cea mai ieftină piață din România în luna ianuarie, secondat de Iași, Piatra Neamț, Vaslui și Buzău. De altfel, județele din zona Moldovei au prețurile cele mai mici la legume, dar și la produsele lactate și ouă.
Situația este explicată de statisticieni prin influența pe care o au intermediarii și originea produselor, precum și prin puterea de cumpărare a populației. (D.R.)