Pentru evitarea unor evenimente nedorite, specifice acestei perioade, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui fac un apel la cetățeni să dea dovadă de atenție sporită la punerea în funcțiune a sistemelor de încălzire și la utilizarea focului deschis în scopul arderii resturilor vegetale rezultate din activitățile gospodărești. În acest sens, sunt reamintite o serie de măsuri de prevenire, menite să asigure înlăturarea cauzelor posibile de inițiere a unui incendiu:
Utilizarea sistemelor de încălzire locale (sobe):
– înainte de punerea în funcțiune, verificați cu grijă sobele și coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
– amplasați în fața sobei o bucată de tablă cu dimensiunile de 0,50 x 0,70 m și nu amplasați niciodată lemnele pe acea bucată de tablă;
– nu introduceți în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă și nu supraîncălziți sobele;
– se interzice uscarea lemnelor pe sobele metalice, uscarea rufelor pe cuptorul sobei și lăsarea nesupravegheată a focului;
– se interzice aprinderea focului cu lichide inflamabile;
– cenușa și jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale și apoi stinse cu apă;
– nu lăsați copiii nesupravegheați în încăperi unde sunt în funcțiune mijloace de încălzire.
Coșul de fum:
– tencuiți și văruiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor – o singură scânteie ce poate apărea în pod este suficientă ca să aprindă acoperișul casei;
– asigurați protecția termică a coșului de fum față de materialele combustibile ale locuinței;
– curățați canalele și coșurile de fum premergător sezonului rece și nu utilizați coșuri de fum confecționate din burlane metalice deoarece riscul de incediu crește.
Utilizarea focului deschis în gospodării
Arderea resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiții meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale astfel încât arderea să poată fi controlată și curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de minimum cinci metri pentru a se evita extinderea focului;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la alte obiective din gospodăriile proprii: depozite de furaje, grajduri, alte bunuri materiale combustibile;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii – rezervă de apă;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, prin stropire din abundență cu apă, astfel încât acesta să nu se reaprindă sub acțiunea curenților de aer;
– se interzice acoperirea cu pământ a focarelor și lăsarea focului sub supravegherea copiilor. (D.R.)