Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că noua lege a pensiilor, așteptată până la finalul anului, va aborda inechitățile din sistem și va fi discutată cu Comisia Europeană și Banca Mondială. În cadrul noii legi, se ia în calcul și o modificare a formulei de calcul a pensiei, stabilind punctul de pensie la 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut. Viitoarea lege ar putea să includă și indexarea pensiilor în funcție de rata inflației și să uniformizeze vârsta de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe.
Zilele trecute, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (C.N.P.P.), Daniel Baciu, a anunțat adoptarea Ordonanței de Urgență (O.U.G.) nr. 70 din 31 august 2023, care prevede patru modificări majore în sistemul de pensii. Acestea includ prelungirea avizelor pentru condiții de muncă deosebite, extinderea până la 31 decembrie 2024 a termenului pentru contractele de asigurare ce vizează vechimea retroactivă și necesitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime. De asemenea, ordonanța prelungește contractele de muncă pentru aproximativ 1.000 de angajați, în scopul certificării datelor din carnetele de muncă.
Când începe recalcularea pensiilor?
Viitoarele modificări vor presupune păstrarea formulei din Legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern. Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie. Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.
Viitoarea lege va include și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent.
În plus, se vorbește despre egalizare a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime. (D.R.)