Locuri temporare, special amenajate pentru sacrificarea mieilor
Având în vedere că următoarea perioadă este premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de clarificări cu privire la oportunitatea organizării unor locuri temporare, special amenajate pentru sacrificarea mieilor.
Primăriile/Prefectura pot solicita în scris Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) Vaslui organizarea unor asemenea locuri, unde fermierii/crescătorii de ovine să poată sacrifica mieii.
Decizia privind organizarea activității în aceste locuri revine DSVSA Vaslui, care va urmări respectarea condițiilor generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU (totalitatea reziduurilor rezultate în urma sacrificării animalelor pentru consumul uman, în fluxul producţiei de alimente de origine animală), stabilite de legislația în domeniu. În luarea unei decizii, DSVSA va avea în vedere următoarele aspecte:
– existența unei distanțe mari față de cel mai apropiat abator autorizat sanitar-veterinar;
– sacrificarea unui număr mai mare de miei în această perioadă, care depășește capacitatea proiectată a abatorului, în cazul în care există în zonă;
– asigurarea la nivel local a unui număr suficient de personal sanitar-veterinar permanent care să realizeze controlul și care să poată dispune măsuri în cazul în care se constată încălcări ale prevederilor legale.
Funcționarea locurilor temporare de sacrificare va fi permisă numai în perioada 15 – 28 aprilie 2019, în intervalul orar 07.00 – 17.00. Ținând cont de perioada scurtă de funcționare a acestora, au fost informați crescătorii de ovine din județul Vaslui ca, în funcție de necesitățile identificate, să abordeze autoritățile locale, care pot iniția toate demersurile necesare către DSVSA Vaslui.