
VIDEO//Împreună pentru o viață mai bună pentru comunitatea marginalizată din Comuna Fălciu
Acest proiect prevede furnizarea de servicii integrate pentru comunitatea marginalizată din Comuna Fălciu și anume:
– servicii de ocupare a forței de muncă pentru 125 de persoane;
– acordarea de servicii sociale/medicale/medico-sociale pentru 250 de persoane (copii, tinerilor și adulților)
– îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru un număr de 7 familii (aproximativ 30 de persoane)
– mobilizarea comunității prin acțiuni de voluntariat în vederea combaterii discriminării și rezolvării problemelor comunității într-un mod inovativ
Prin acest proiect se dorește creșterea gradului de incluziune socială, combatere a sărăciei și a discriminării, în comunitatea marginalizată din comuna Fălciu, , prin oferirea de servicii integrate pentru un număr minim de 250 de persoane expuse sărăciei și excluziunii sociale.
În cadrul întâlnirii, experții care lucrează în cadrul proiectului din partea partenerului Comuna Fălciu (asistent social, psiholog, expert grup țintă, coordonator centru și managerul de proiect) au prezentat pe scurt obiectivele proiectului, criteriile de selecție dar și rezultatele așteptate, însă accentul a fost pus pe diseminarea informațiilor privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute în cele câteva luni de la implementarea proiectului. Aceștia au reliefat faptul că au fost selectate până în prezent un număr de aproximativ 130 de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, persoane care beneficiază de servicii de evaluare și consiliere socială și psihologică. Un număr de 142 de persoane (copii, tineri și adulți) din grupul țintă au beneficiat de consultații oftalmologice gratuite iar pentru 106 dintre aceștia au fost achiziționați ochelari necesari pentru corecția vederii. Tot în cadrul proiectului un număr de 7 familii defavorizate vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de trai prin reabilitarea și modernizarea locuinței. Managerul de proiect a prezentat cele 7 familii selectate, imagini ale locuințelor acestora dar și în mod concret ce lucrări de construcție, reabilitare, racordare la rețeaua de energie electrică sunt necesare a fi efectuate pentru fiecare familie în parte iar pentru una dintre familii va fi achiziționat un container modular sau o casă de lemn. Cele 7 familii au o situație materială precară, condiții improprii de locuit, au mai mulți copii, unele sunt familii monoparentale sau au în componență persoane care au fost victimele violenței domestice.
La eveniment au participat primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru, Dorel Chelaru- directorul Liceului Tehnologic “Dimitrie Cantemir” din localitatea Fălciu, preotul paroh Cristian Popa, Sorina Voicu-asistent medical, Gelu Tofan – șef centru la Centrul de Îngrijire și Asistență Rânzești, Nelu Plop – administrator la SC Nafitrans SRL, angajați ai Primăriei comunei Fălciu, precum și o parte din membrii celor 7 familii ce vor beneficia de reabilitarea locuinței, care au fost vizibil emoționați dar și recunoscători în același timp pentru sprijinul pe care îl vor primi.
Întânirea s-a încheiat cu invitația adresată celor prezenți și în mod special reprezentanților sectorului public și privat din comună de a participa și la alte activități la care să fie adresate probleme ale comunității marginalizate din Fălciu, pentru a găsi împreună soluții în vederea creșterii calității vieții locuitorilor acesteia.