Pe hârtie, guvernul nostru cheltuiește pentru fiecare elev cam 10.000 de lei într-un an școlar. Suma tocmai a fost crescută cu 38%, dar tot rămâne cea mai mică din Spațiul Economic European (SEE). Norvegia, de exemplu, alocă 7.500 de euro (30.000 de lei)!
Mai exact, un elev din Vaslui, ca și colegii săi din restul țării, are rezervată de la buget suma de 10.080 de lei pentru un an școlar, cu 38% mai mult decât în 2023. Banii ajung la unitățile de învățământ, care devin mai bogate sau mai sărace, în funcție de numărul de copii înscriși. Din acești bani ar trebui acoperite cheltuielile de bază ale școlarizării, însă problema este că în proporție de 90% trebuie folosiți pentru salariile profesorilor. Din mizilicul ce rămâne, fiecare școală sau liceu trebuie să asigure materialele didactice, paza, utilitățile etc, etc.
Costul standard per elev a fost introdus acum 14 ani, chipurile pentru o evidență mai bună a resurselor din educație. Tot de atunci, majoritatea specialiștilor spun că sistemul nu este bine pus la punct. De altfel, asociațiile de părinți arată că, în medie, fiecare familie plătește pentru școală între 4.000 și 10.000 de lei pe durata unui an școlar – haine, auxiliare, pachețelul cu hrană, rechizite, alte activități (adică fondul clasei).
În prezent, România oferă cele mai mici sume din SEE pentru elevi. Norvegia este fruntașă la acest capitol, alocând anual aproximativ 7.500 de euro pentru fiecare elev. Este urmată de Belgia și de Marea Britanie, cu puțin peste 7.000 de euro. Franța și Germania au un cost standard de 6.000 de euro. (D.R.)