DSVSA VASLUI: CONDIȚII DE SACRIFICARE MIEI ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE
Avand in vedere apropierea sarbatorilor Pascale Catolice si Ortodoxe, moment in care traditional se consuma carne de miel, specificam ca sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificare de ovine publicate pe site-ul ANSVSA.
In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile stabilite de Reg CE 852/2004 si Reg CE 853/2004, bunastarea animalelor si gestionarea MRS si SNCU .
Avand in vedere solicitarile primite in anii anteriori, in scopul sprijinirii crescatorilor de ovine, în cazul în care există solicitări scrise din partea primăriilor pentru organizarea unor asemenea locuri, unde sunt mulți fermieri/crescători de ovine care doresc să sacrifice mieii, ANSVSA acorda derogari , prin care sacrificarea mieilor se poate realiza și în locuri oraganizate în condițiile legii și amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară veterinara și în care sunt respectate cerințele generale si specifice de igienă pentru alimenteprecum si cerintele privind bunăstare animalelor.
În cazul in care exista posibilitatea si disponibilitatea amenajarii punctelor temporare de sacrificare miei, primariile vor anunța Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) Vaslui, in vederea autorizarii temporare si asigurarii personalului de specialitate pentru supravegherea sanitara veterinara a desfasurarii acestor activitati si controlul sanitar veterinar al animalelor vii si produselor obtinute de la acestea .
Avand in vedere situatia generata de evolutia pandemiei COVID -19, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, in situatia in care distanta de la ferma/exploatatie este mare, facand imposibila deplasarea pana la un abator autorizat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor sau la un loc/spatiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de catre primarii/prefecturi, DSVSA judeteana poate aproba amenajarea unui spatiu/loc temporar de sacrificare a mieilor si la nivelul fermei/exploatatiei autorizata/inregistrata sanitar veterinar, in vederea sacrificarii mieilor proveniti din exploatatia proprie. În acest sens, la nivelul fermei/exploatatiei trebuie sa fie asigurate facilitatile astfel incat sa fie respectate regulile generale si speciale de igiena, bunastarea animalelor si eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman, astfel incat procesul de sacrificare a mieilor sa nu compromita siguranța cărnii si a organelor.
Activitatea de sacrificare a mieilor in abatoare este permanenta, iar in centre amenajate temporar se realizeaza strict numai în perioada 30 martie – 18 aprilie 2020 (premergatoare Paștelui catolic si Pastelui Ortodox), între orele 7,00-17,00;
In cazul mieilor destinati sacrificarii, se vor avea in vedere urmatoarele:
- Controlul starii de sanatate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de catre un medic veterinar oficial;
- Verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul sacrificarii conform Regulamentului (CE) nr. 1099/2009;
- Efectuarea examenului post-mortem al carnii si organelor de catre un medic veterinar oficial;
- Verificarea eliminarii subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1069/2009;
- Verificarea conditiilor de depozitare si comercializare a carnii de miel.
Carnea de miel rezultata din sacrificarea mieilor proveniti din ferma/exploatatia proprie in spatiul/locul amenajat temporar la nivelul fermei/exploatatiei sau amenajat temporar de catre Primarii, va fi marcata cu marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Vaslui .
Totodata, precizam ca, carnea de miel rezultata din sacrificarea mieilor proveniti din ferma/exploatatia proprie în spatiul/locul amenajat temporar la nivelul fermei/exploatatiei/amenajat de primarie, nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, ci va fi comercializata doar catre consumatorii finali.
DSVSA Vaslui solicita primariilor/fermierilor care isi exprima intentia de a amenaja locuri temporare pentru sacrificarea mieilor la nivelul oraselor/municipiilor/ fermei/exploatatiei in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, sa implementeze proceduri pentru a respecta distanta minima sociala intre persoane impusa de Comitetul National pentru Situarii Speciale de Urgenta (CNSSU), precum si celelalte masuri de protectie care sa previna infectarea cu COVID-19.(Mihai IONESCU)