Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, potrivit ultimelor date publicate de Consiliul Concurenței în urma verificărilor făcute în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. Comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul strugurilor a avut o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune – 30%, cartofi – 28%, ardei gras – 27%, ardei Kapia – 25%, morcovi – 24% și pepene – 22%.
Totodată, prețul mediu al cărnii și cel al lactatelor au scăzut cu până la 12%, în timp ce laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei. De menționat că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase din luna mai reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț. (D.R.)