Astăzi este Ignatul, ziua în care, potrivit tradiției, se taie porcul de Crăciun. Acest ritual poate spăla păcatele oamenilor, spun bătrânii de la țară. Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunu lui amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Într-un moment cum este cel de la cumpăna dintre vechiul an și cel nou, se miza pe funcția regeneratoare a sacrificiului.
În credința dacilor, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii și a vieții.
Sfaturi pentru un șorici fraged
După asomare, tăierea porcului se face în mod tradițional prin înjunghiere drept în jugulară, cu un cuțit cu lama lungă și vârful subțire. Femeile și copiii stau departe de această scenă crudă, dar necesară, dacă vrei să te înfrupți de Crăciun din bucatele tradiționale din carne de porc. Animalul este ridicat cu greutate pe un pat din lemne acoperit cu o foaie de tablă groasă și începe pârlirea cu arzătorul și butelia cu gaz sau cu paie, dacă se dorește păstrarea tradiției.
După ce porcul devine negru ca tăciunele, se toarnă peste el apă fiartă. O tehnică testată, care face ca șoriciul să fie foarte fraged, este ca, după turnarea apei fierbinți, porcul pârlit să se acopere cu o pătură groasă. Astfel, apa se infiltrează în pielea groasă, iar șoriciul se frăgezește cât ai clipi. După câteva minute, șoriciul înnegrit se freacă bine cu periile, până când devine galben și curat ca lacrima. Pentru ca șoriciul să fie mai bun, este frecat bine cu sare și mălai, dar și cu sânge. După aceea, șoriciul este râcâit cu cuțitul pentru a rămâne un strat cât mai fraged. Apa fiartă este de bază la curățatul porcului, așa că este folosită din belșug.
Înainte de tăierea capului, animalul este tămâiat
Tranșarea porcului începe prin tăierea picioarelor, după care capul familiei crestează în fruntea animalului o cruce, iar gospodina tămâie porcul și spune rugăciunea „Tatăl nostru“. Urmează tăierea capului, secționarea grăsimii pe șira spinării, scoaterea carcaselor de porc, a șirei spinării, organelor, grăsimii și a șoriciului. Din carcasele de porc se scot mușchii, pulpele, ceafa etc. De spălatul intestinelor se ocupă de obicei femeile din casă.
După ce toate organele și carnea porcului sunt puse la rece, toți participanții care nu țin post sunt cinstiți la pomana porcului cu ciorbă de perișoare, carne prăjită cu mămăliguță și mujdei de usturoi, țuică și vin fiert.
Pentru gospodari abia a cum începe greul, fiindcă în aceste zile se ocupă de topitul unturii, de prepararea tobei, lebărului, caltaboșului, cârnaților de casă, piftiei și a celorlalte bunătăți care nu pot lipsi de pe masa de Crăciun.
Untura de la porcul negru, folosită ca leac
În tradiția românească întâlnim o serie de obiceiuri și superstiții legate de Ignat. Astfel, în ajunul Ignatului se fierbe grâu, capul familiei îl tămâiază și îl binecuvântează. Din acest grâu fiert mănâncă toți membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineața la păsări. În seara de Ignat se ia un dovleac, i se taie coada și se păstrează, pentru că se spune că este bun pentru leac de bube dulci la copii. Se spune că în această noapte vrăjitoarele umblă să ia belșugul casei, de aceea se presară mei și sare împrejurul casei, al hambarelor și al curții.
Dacă porcul este negru, se ia o bucată din untura lui și se duce la biserică de Bobotează, să fie sfințită de preot. Apoi poate fi folosită de cei care au dureri de picioare sau junghiuri. Tot cu untură de porc negru tăiat la Ignat era uns trupul celui bănuit că ar putea ajunge strigoi. De asemenea, se folosește pentru tratarea unor boli ale porcilor, oilor și vițeilor.
Despre ficatul porcului se spune că este bun pentru vindecarea anemiei sau a lipsei poftei de mâncare. În anumite zone ale țării, este obiceiul ca stăpânul casei să ia din sângele scurs din porc și să deseneze o cruce pe fruntea copiilor pentru ca aceștia să crească rumeni și sănătoși. Sărbătoarea trebuie ținută cu sfințenie de femeile însărcinate pentru a naște prunci sănătoși.
Important
Tradiționala sacrificare a porcului din această perioadă nu trebuie să vă pună în pericol gospodăria. În acest sens, respectați următoarele reguli:
– alegeți locul pentru pârlirea porcilor la o distanță de siguranță față de construcții sau depozite de furaje;
– buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor trebuie amplasate la distanță față de arzător, iar furtunurile să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare;
– confecționați afumătorile din zidării de cărămidă și materiale incombustibile și amplasați-le independent de celelalte construcții din gospodărie. (D.R.)