Orice aliment are un anumit efect asupra organismului, dar și asupra dinților, iar câteva dintre ele, deși banale, pot afecta sau îmbunătăți dantura. Alimentele care ajută la menținerea dinților sănătoși sunt:
Lapte și ouă
Laptele este un produs bogat în calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smalțul dinților. Produsele lactate și gălbenușul de ou reprezintă o sursă bogată de calciu și vitamina D.
Brânzeturi și iaurt
Brânza degresată, laptele, iaurtul (fără zahăr adăugat) sunt alegeri clasice bogate în calciu. Brânza este benefică deoarece conține cazeină, o proteină care poate consolida smalțul. În plus, aceste alimente au și proprietăți antibacteriene, așa că ajută la protecția împotriva cariilor.
Carne, pește și tofu
Carnea, peștele și tofu sunt bogate în fosfor, un alt mineral important care protejează smalțul dinților.
Broccoli și alte legume cu frunze verzi
O alternativă vegetariană pentru aportul de minerale? Broccoli, varza, spanacul și alte legume cu frunze verzi sunt o sursă vegetală perfectă pentru aceste minerale.
Țelină, morcov și alte legume bogate în apă
Crocante și ferme, alimentele care au un conținut ridicat de apă sunt bune pentru sănătatea orală deoarece stimulează fluxul de salivă. Saliva conține enzime care neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum. Țelina reprezintă o adevărată “periuță de dinți naturală” datorită structurii sale fibroase. Particulele alimentare sunt îndepărtate de pe dinți în timp ce mestecăm țelină crudă.
Mere
Merele și alte fructe bogate în fibre ajută foarte mult la autocurățarea dentară și împrospătează respirația. (D.R.)