În perioada Crăciunului și a Anului Nou, locuitorii județului nostru consumă, de regulă, circa 50.000 de cozonaci, cam 10.000 de porci și peste un milion de ouă. Toate acestea sunt “stinse” cu vreo 350.000 de litri de vin și “asezonate” cu specialități de ciocolată sau cafea.
În județul nostru, fermele comerciale intră pe piață cu 3.000 de porci în perioada Crăciunului, alți 7.000 provenind din gospodării. Prin urmare, se sacrifică în jur de 30% din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg! Evident, produsele tradiționale din carne de porc, precum toba, caltaboșul și cârnații, întregesc meniul de Crăciun al vasluienilor. Conform statisticilor, consumul mediu de produse din carne de porc al unui vasluian a crescut în ultimii ani, ajungând la 30 de kilograme pe cap de locuitor într-un an, însă rămâne cu 15- 20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.
În această perioadă, patiserii se laudă cu creșterea consumului de cozonaci, în condițiile în care vasluienii înfulecă de sărbători de circa zece ori mai mulți cozonaci decât într-o lună obișnuită. Reprezentanții Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase estimează că vor intra pe piața județului nostru circa 50.000 de cozonaci, o cifră ușor în creștere față de anii trecuți. Prețurile au rămas nemodificate față de anul trecut, fiind situate între 10 și 100 de lei pe bucată, în funcție de calitate și gramaj. De menționat că peste 90% dintre consumatorii vasluieni preferă cozonacii tradiționali în defavoarea celor din import, care sunt oferiți mai mult pentru cadouri decât pentru consumul propriu.
Un milion de ouă numai în decembrie
Potrivit celor de la Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, în decembrie, vasluienii cumpără în jur de un milion de ouă, cu 50% mai mult comparativ cu o lună obișnuită: “În decembrie, vânzările de ouă cresc foarte mult. Problema este că anul acesta sunt mult mai scumpe, poate și cu 50% față de decembrie 2022”.
Pe rafturile magazinelor, ouăle se vând cu prețuri începând de la 0,80 lei pe bucată până pe la 1,20 lei, în timp ce ouăle ecologice pot ajunge și la 2 lei/bucata.
Și consumul de vin crește cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În medie, vasluienii beau cu 50% mai mult vin față de o lună obișnuită. Potrivit Patronatului Național al Viei și Vinului, în această perioadă sunt preferate vinurile roșii, iar consumul total de vin este estimat la 350.000 de litri numai în decembrie (adică aproape un litru pe cap de vasluian!), din care doar 40% provine din piața fiscalizată.
În privința ciocolatei, datele statistice arată o creștere ușoară a consumului în ultimul an, după o scădere continuă din 2019, acesta fiind estimat la 1,5 kilograme de fiecare vasluian, spre deosebire de țările occidentale, unde media este de 10 kilograme! Vasluienii, în proporție de peste 90%, preferă ciocolata cu lapte.
Bugetul vasluienilor pentru mesele de Crăciun și Revelion
Bugetul mediu pe care vasluienii susțin că l-au alocat în acest an strict pentru mâncarea și băutura de Crăciun și Revelion (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe) este de 500 de lei, respectiv 800 de lei cei din mediul urban și 200 de lei cei de la țară. Rămâne de văzut cum vor influența meniul de sărbători creșterile semnificative de prețuri din ultima perioadă. (D.R.)