Ce mănâncă vasluienii la restaurant?
De la aroma îmbietoare de pizza la cuptor, până la gustul suculent al unui burger ce sfârâie pe grătar, restaurantele oferă o mare varietate de savori. O aventură gastronomică prin zona noastră presupune o sărbătoare a bucătăriei locale, dar şi o explorare a unor influenţe internaţionale. Fie că îşi doreşte o masă în tihnă la restaurant, un prânz rapid în oraş, un takeout la birou sau o comandă pentru acasă, pofticiosului vasluian nu-i lipsesc niciodată opţiunile. Totuşi, ce le place vasluienilor să mănânce la restaurant?
Compania Gastro Profesional a analizat comportamentul online al consumatorului pentru a descoperi cele mai populare mâncăruri ce se regăsesc pe meniurile restaurantelor din toate cele 41 de judeţe ale României şi din municipiul Bucureşti. Astfel, a studiat mai multe fluxuri de date relevante şi le-a sintetizat pe zone geografice, măsurând ponderea celor mai apreciate feluri de mâncare în căutările online din toate judeţele, pe o perioadă de 5 ani.
Principalele constatări:
– Din peste 100 de feluri de mâncare analizate, cele mai populare s-au dovedit a fi pizza, burger, shaorma, kebab, doner şi sushi.
– Pizza este, de departe, alegerea preferată în toate judeţele ţării.
– După pizza, cea mai populară mâncare este burgerul, acesta aflându-se în vârful clasamentului pentru 24 de judeţe.
– Shaorma depăşeşte burgerul în 12 judeţe, inclusiv Vaslui.
– Sushi ocupă o poziţie fruntaşă surprinzătoare în Iaşi.
Metodologia
Selecţia categoriilor de mâncare: au fost culese date privind peste 100 de feluri ce se regăsesc cel mai frecvent pe meniul restaurantelor şi ale business-urilor HoReCa din întreaga ţară.
Cercetarea şi colectarea de date: au fost identificate şi studiate volumele de căutare on-line pentru toate aceste preparate, în fiecare judeţ în parte, pentru o perioadă de 5 ani. Au fost apoi culese date suplimentare privind căutările locale, folosind instrumente de măsurare specifice.
Rezultatele
Dintre toate mâncărurile analizate, şase preparate s-au evidenţiat ca fiind favorite: pizza, burger, shaorma, kebab, doner şi sushi.
Pizza este, de departe, alegerea preferată. Mâncarea italiană a ieşit pe locul întâi pentru toate judeţele ţării, ceea ce demonstrează că piaţa pizzeriilor este una foarte lucrativă.
Burger vs. Shaorma: dacă ignorăm pizza, pe locul întâi urcă burgerul, tradiţionalul aliment american. Burgerul este cel mai bine reprezentat în preferinţele bucureştenilor şi ale clujenilor.
Shaorma este o delicatesă orientală ce ocupă, poate surprinzător, doar un loc trei în clasamentul preferinţelor conaţionalilor (după pizza şi burger). Shaorma este foarte apreciată în Olt, Ialomiţa şi Buzău, dar are fani şi în Mureş, Vaslui şi Argeş.
Kebab vs. Doner: kebabul şi donerul se regăsesc pe poziţii similare în clasament, împărţindu-şi în total cinci judeţe. Cele două preparate se aseamănă, existând diferenţe minore în modul de preparare. Dacă Satu Mare şi Aradul preferă kebabul, donerul este apreciat în Sibiu, Tulcea şi Brăila.
Cât de popular este sushi? Nu în ultimul rând, această mâncare exotică şi-a făcut loc pe meniul românilor, sosind tocmai din îndepărtata Japonie. Deşi acest preparat din peşte crud capătă tot mai mult avânt, el se află, totuşi, la coada clasamentului, fiind în topul preferinţelor doar în judeţul Iaşi.
Cele mai populare mâncăruri în Vaslui
Pizza conduce detaşat clasamentul preferinţelor culinare din județul nostru, poate și pentru că mulți vasluieni au plecat la muncă în Italia.
Pe locul al doilea în top este shaorma, urmată de burger, kebab și sushi. (D.R.)