Nu mai puțin de 143.000 de vasluieni (la o populație totală a județului de 375.000 de locuitori) suferă de boli cronice. Specialiștii spun că lipsa unor programe de prevenție de lungă durată și tendința oamenilor de a merge la medic doar atunci când simt durerea au condus la apariția unei astfel de situații.
Cei mai mulți dintre vasluienii diagnosticați cu boli cronice prezintă afecțiuni cardio-vasculare – cam 65.000, astfel că secțiile de profil ale spitalelor din județ sunt mai mereu pline. Totodată, de diabet zaharat suferă aproape 28.000 de persoane, în creștere vertiginoasă în ultimii ani. Și numărul persoanelor obeze este mare, apropiindu-se de 10.000.
Specialiștii spun că aceste afecțiuni sunt legate de stilul de viață. Este vorba în special de obiceiurile alimentare deficitare și sedentarism. Mâncărurile tip fast-food se numără printre cauzele luării în greutate, iar faptul că mulți minori sunt lăsați mai mult în fața calculatorului, fără să practice niciun sport, nu-i ajută absolut deloc.
Medicii arată, la rândul lor, că principalii vinovați sunt părinții. Dacă nu le impun celor mici un stil de viață sănătos, nu e de mirare că odraslele lor ajung să aibă mult mai multe kilograme decât normalul. Din păcate, și sărăcia e uneori vinovată. Familiile necăjite nu-și permit pentru copii o alimentație diversificată.
Diabetul rămâne o problemă deosebită de sănătate publică. Costurile tratării bolnavilor sunt din ce în ce mai mari, având în vedere că vorbim de o afecțiune incurabilă, iar tratamentul durează zeci de ani în șir. Prevenția este soluția care ar putea să scadă incidența acestei boli, numai că asta presupune implicare la nivel guvernamental.
“Avem un număr foarte mare de diabetici la nivelul județului. Motivele sunt legate de alimentație și de stres. Sunt foarte mulți fără venituri și locuri de muncă. Stresul, combinat cu lipsa veniturilor, duce la îmbolnăvire, mai ales la diabet. Toate statisticile arată clar că foarte multe cazuri de diabet sunt pe fond nervos”, declară responsabilii din sănătatea vasluiană.
Tumorile maligne reprezintă a treia boală cel mai des întâlnită de care suferă vasluienii. În statistici, sunt înregistrați peste 9.000 de bolnavi de cancer. Anul trecut, au murit 909 conjudețeni secerați de diverse afecțiuni oncologice.
Nu știm să prevenim
Anul trecut, în cabinetele de medicină de familie s-au efectuat 1.026.030 de consultații, adică fiecare dintre noi am fost cam de trei ori la medic, iar dacă n-am fost, au mers alții în locul nostru. Bineînțeles, copiii beneficiază de un număr mai mare de consultații și tratamente față de adulți, care se încăpățânează să evite medicul.
De altfel, trist este că acțiunile de medicină preventivă sunt din ce în ce mai puține. Dacă, înainte, fiecare al șaselea locuitor făcea o examinare pe an, acum doar 10 la sută dintre vasluieni se interesează de sănătatea lor.
De asemenea, fiecare al 37-lea locuitor al județului a fost operat, cel puțin așa reiese din numărul intervențiilor chirurgicale – 10.232 anul trecut. Firește, există persoane operate în mod repetat, deci nu au ajuns la bisturiu chiar trei la sută dintre noi.
Din datele oficiale privind starea de sănătate a vasluienilor rezultă că mai e o problemă: igiena personală și colectivă. Chiar nu ne putem spăla pe mâini? (D.R.)