Mulți vasluieni care stau la casă sunt pe ultima sută de metri în privința aprovizionării cu combustibil sau lemne de foc, în funcție de sistemul de încălzire pe care îl folosesc. Piața abundă în oferte dintre cele mai diverse, având în vedere că până și cei de la țară au început să renunțe la sobele pe lemne și să se îndrepte către opțiuni mult mai confortabile, precum centrale electrice sau combustibili ecologici.
De la an la an, vasluienii își schimbă ușor opțiunile în ceea ce privește sistemul de încălzire a locuințelor. Dacă într-un timp piața lemnelor de foc era o afacere profitabilă, comercianții respectivi susțin că acum pierd teren. Pentru a se menține pe linia de plutire, ei includ în preț tăierea și transportul la domiciliu al lemnelor.
„Lemnele noastre sunt numai esențe tari. Din păcate pentru noi, afacerea merge din ce în ce mai prost, având în vedere că se cumpără doar trei luni pe an, adică din septembrie până în noiembrie. În restul timpului, batem pasul pe loc și uneori ieșim în pierdere. Oamenii caută confortul, nu le mai convine să stea cu sobe pe lemne și să curețe cenușa, să care lemnele. Preferă să apese pe un buton la centrală și să aibă căldură la ce oră doresc”, ne-a declarat un comerciant.
Un altul susține că a fost nevoit să crească prețurile din cauza faptului că suportă toate cheltuielile, de la transportul lemnului din pădure și până acasă la cumpărător: „Avem la dispoziție destul lemn de foc pentru acest an. Esențele disponibile sunt salcâm, frasin, cărpeniță, mojdrean, salcie, plop. Prețul include toate cheltuielile pe care le suportăm. Avem oameni care le taie și le încarcă în mașini, iar apoi transportul la client. Nu ne permitem să lăsăm la preț”.
Alternative la încălzirea locuințelor
„Trendul” la încălzirea locuințelor este dat, în ultimii ani, și de apariția pe piață a combustibililor ecologici și a centralelor electrice sau pe gaze, din ce în ce mai utilizate și de vasluienii din mediul rural. Un exemplu este centrala care utilizează combustibili solizi mărunțiți proveniți din surse de energie regenerabile, precum peleții.
„Acest tip de centrală asigură economisiri considerabile, ce pot atinge 80% față de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial, civil. Se pot utiliza și combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat”, ne-a explicat un producător. (D.R.)