Temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă în județ – cu câteva nopți consecutive (6-11 aprilie) coborând sub limita de îngheț, chiar la -6 grade – au provocat nu doar disconfortul populației, ci și daune însemnate în sectorul pomicol. De fapt, așa-numitele „ferestre ale iernii”, care apar în lunile de început de primavară, au adus mai întâi temperaturi mai ridicate decât ar fi normal, urmate imediat de perioade cu temperaturi negative. Acestea determină decălirea pomilor și diminuarea rezistenței la temperaturi scăzute.
În livezile vasluiene, au fost afectați mugurii în stadiul de buton roz și florile deschise. Chiar și cele mai rezistente specii – mărul, părul, gutuiul – au avut de suferit, în timp ce speciile mai sensibile, precum cireșul, caisul și piersicul, au pierdut, parțial, lupta cu gerul târziu. Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui anunță că suprafața totală declarată de producătorii de fructe ca fiind afectată este de 241 de hectare (aproape 14% din total), din care 114 ha cu cireș și vișin, 59 de ha cu prun, 58 de ha cu măr, 6 ha cu cais, 2 ha cu piersic, 1 ha cu păr și 1 ha cu gutui.
Unii pomicultori se plâng de daune semnificative, de ordinul miilor de euro la hectar, și iau în calcul reorientarea către alte domenii, din moment ce au suferit constant pierderi în ultimii ani din cauza temperaturilor scăzute, a grindinei sau a secetei accentuate. Una peste alta, un lucru este cert: anul acesta, pe piață vom avea mai puține fructe din județ, iar prețurile vor fi mai mari.
Conform DAJ Vaslui, la nivelul județului se lucrează 1.744 de hectare cu livezi, din care 567 de ha cu măr, 520 de ha cu prun, 447 de ha cu cireș și vișin, 111 ha cu nuci, 68 de ha cu cais, 12 ha cu păr, 6 ha cu piersic, 13 ha cu alte specii. (D.R.)







