
Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.
În acest sens, la nivelul DSVSA Vaslui, s-au constituit echipe care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie Județean(IPJ) Vaslui, vor efectua controale oficiale privind:
– verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare;
– verificarea modului de respectare a cerințelor legislație aplicabile comerţului cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor IPJ Vaslui, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.
Verificarea respectării normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit, altor produse alimentare precum si alimentele de origine non-animala.
Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.
Un alt aspect care va fi verificat în acțiunile desfășurate în această perioadă îl reprezintă controlul la destinaţie al cărnii de pasăre şi al ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import.
Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală si non-animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.
Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale .
La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la:
a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
b) verificarea respectării cerinţelor de igiena;
c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.
În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.
La nivelul DSVSA Vaslui și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) în perioadele 3-24 decembrie 2020 și 28 decembrie 2020–7 ianuarie 2021 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Ţinând cont de faptul că examinarea cărnii provenită de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului şi va fi conceput astfel încât toţi cetăţenii să poată efectua această testare.
Începând cu data de 5 decembrie 2020, centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum şi programul de lucru al acestora sunt urmatoarele:
Mun. Vaslui : CSVSAO Vaslui 2- Circa de Control Alimente din Piața Traian.
CSVSAO Vaslui 1- Circa de Control Alimente din Piața Centrală
Mun. Bârlad: CSVSAO Bârlad 1- Circa de Control Alimente din Piața 9 Mai( Sf Ilie )
CSVSAO Bârlad 2 – Circa de Control Alimente din Piața Mică
Mun. Huși : CSVSAO Huși- Circa de Control Alimente din Piața Victoriei
Orașul Negrești: CSVSAO Negrești- Circa de Control Alimente din Piața Centrală
Orașul Murgeni : CSVSAO Murgeni- Circa de Control Alimente din str. Doctor Emil Juvara nr. 2 (lângă Notariat ).
Programul de lucru va fi :
Luni-Vineri : 07-17,00
Sâmbătă și Duminică: 07-11,00.
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) și 76 de lei + TVA (digestie artificială)
Examenul pentru trichinella spp. se va efectua si la sediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare de Asistenta de catre medicii veterinari de libera practica din localitatile rurale.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Vaslui unde este organizat serviciu de permanență este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.(Mihai IONESCU)







