Toamna își face din plin simțită prezența, așa că vasluienii se pregătesc, încetul cu încetul, să pună murături pentru sezonul rece. O plimbare printre tarabele din Piața Traian înseamnă o actualizare a prețurilor. Comparativ cu august, prima lună de toamnă a adus ușoare ieftiniri.
Un kilogram de ardei kapia costă între 5-6 lei, spre deosebire de luna trecută, când prețul ajungea și la 15 lei/kg. Vinetele au scăzut de la 6 lei la 3-4 lei/kg, iar gogoșarii la 8 lei/kg. Prețul roșiilor de la producătorii locali a rămas, însă, la fel de ridicat: 10 lei/kg. Sunt comercianți care vin cu zeci de kilograme de roșii și nu reușesc să le vândă pentru că sunt prea scumpe.
La mare căutare pentru pusul murăturilor sunt castraveții de grădină, care costă între 6-8 lei/kg. Varza albă e deja bună de pus la butoi, prețul fiind între 3-4 lei/kg, păstârnacul costă 5 lei/kg, iar morcovii 7 lei/kg. Cât despre conopidă, prețul este destul de ridicat, între 15-20 de lei/kg. În funcție de cantitatea cumpărată, comercianții mai lasă din preț câte 1-2 lei.
Unul dintre producătorii locali ne-a spus care sunt ingredientele de bază ale murăturilor: „Sarea este de bază, pe lângă hrean și mărar. După ce legumele sunt așezate în borcan, deasupra se adaugă crenguțe de vișin”.
Cei cărora le plac gemurile sau compoturile vor găsi prune cu 5-6 lei/kg. Doamna Elena crede că secretul unui gem bun este esența de vanilie, care îi dă un gust deosebit: „Nu am de ce să vă mint, în timp ce fierb prunele pun și o lingură, două de esență de vanilie și nu adaug conservanți”.
„Nepoților mei le place compotul de prune, așa că mă pregătesc din timp. Le mai fac și plăcinte sau găluște cu prune, dar mai încântați sunt de compot”, ne-a spus doamna Maria, în timp ce se uita la prețuri. (D.R.)