Apa este un produs natural care, în cursul circuitului sau prin natură, se îmbogățește cu diferite elemente asociate cu săruri minerale. Componența chimică și calitatea pot fi constatate, în prima fază, prin gust, culoare și miros, și depind de natura rocilor și a solului pe care le împregnează și le străbate. Astfel, apa poate avea diferite culori, mirosuri, poate fi mai mult sau mai puțin calcaroasă, mai dulce, cu gust mai sărat sau acru, mai mult sau mai puțin încărcată de săruri minerale, mai mult sau mai puțin încărcată în metale grele (în special fier, mangan) etc.
Atunci când sesizăm cele mai mici anormalități legate de gustul, culoarea și mirosul apei, ca de altfel și în toate cazurile în care apa se consumă ca atare fără a se ști calitatea ei, este indicată recoltarea unei probe pentru analiza de laborator. Cei care doresc să afle dacă apa din propria fântână este sau nu potabilă și dacă poate să fie folosită fără a genera complicații se pot adresa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
„Analiza apei potabile implică nu doar analize microbiologice și identificarea factorilor patogeni care se pot afla în apă, ci și investigații fizico-chimice, inclusiv în ceea ce privește concentrația de nitriți și nitrați din apă. Procedura impune o cerere în nume personal, achitarea taxei, adresa de domiciliu și adresa sursei de apă. Solicitantul primește sticle sterilizate în vederea recoltării probei pentru analiza apei potabile. Buletinul cu rezultatul analizelor microbiologice și fizico-chimice se poate elibera în circa o săptămână de la solicitare”, anunță DSP Vaslui.
În multe cazuri, vor ieși la iveală indicatori biologici, fizici și chimici care depășesc limitele admise de normativele în vigoare, iar următoarea etapă este eliminarea acestora prin tehnologii speciale. (D.R.)