Plafonarea prețurilor pentru 14 alimente de bază a stârnit reacții diferite în societate. În vreme ce unii oficiali susțin că ieftinirea unor produse își arată deja efectele benefice, mulți cetățeni reclamă scumpiri ale altor produse din coșul zilnic. S-a conturat o „luptă” între produsele din supermarket și cele similare, comercializate în piețele agroalimentare ori în magazinele mici.
La zece zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței ce plafonează prețurile celor 14 alimente de bază, am comparat prețurile practicate pentru aceleași produse, în piețe și în marile magazine. Analiza a scos la iveală faptul că unele mărfuri din piață sunt mai ieftine decât cele din supermarketuri, însă există și cazuri în care situația e inversă. Vinetele, ardeii și gogoșarii sunt mai ieftine la piață, în vreme ce cartofii, varza și morcovii au prețuri mai avantajoase în supermarket.
Mulți consideră că legumele, fructele, lactatele și carnea din piețe ar fi mai gustoase decât cele din rafturile hipermaketurilor. Acest atu este completat, cel puțin în privința alimentelor de bază cu tarif plafonat, de prețul mai mic.
Unde sunt produsele românești?
Cu toate că marile lanțuri comerciale promovează în clipurile publicitare vânzarea unor produse autohtone, în supermarketuri vei găsi mai mult legume și fructe din import. Chiar dacă suntem în plină vară, când roșiile, ardeii, vinetele, ceapa etc. se recoltează și în România, în magazine găsim astfel de produse importate din Grecia, Italia, Spania, Turcia șamd.
Trecând la prețuri, un kilogram de roşii costă cam 5 lei la supermarket, pe când la piaţă preţul variază între 5 şi 8 lei, în funcție de calitate și de soi. Diferenţa ar fi că o parte din roşiile din piață provin direct de la producătorii locali.
Salata de vinete e preferata multora, în această perioadă. La piaţă un kg de vinete costă 3-4 lei, pe când în supermarket preţul este de 7-9 lei. Cartofii costă 3-4 lei kg la piaţă iar în supermarket 2-3 lei.
Un alt produs căutat în acestă perioadă este varza albă care costă 3 lei kg în piaţă, iar în supermarket 2,50 lei. Gogoşarii şi ardeii kapia sunt 8-10 lei kg în piaţă, iar în supermarket îi găsim la 10-11 lei kg, în timp ce morcovii din piaţă sunt 3 lei kg, iar cei din supermarket 2 lei kg.
Am stat de vorbă cu doamna Elena, producător local din comuna Ștefan cel Mare, întrebând-o cum îi merge vânzarea, iar ea ne-a mărturisit: ”Cât ne ajută Dumnezeu, mergem înainte, suntem producători şi trebuie să ne vindem marfa”.
În ceea ce priveşte produsele lactate care provin direct de la producătorii locali, avem preţuri între 35-45 de lei kg de telemea, iar la supermarket acest produs poate fi găsit, în funcție de sortiment, cu 35-40 de lei. Un cofrag de 10 ouă costă între 12 şi 20 de lei la supermarket, pe când în piaţă îl poți cumpăra cu 11 lei.
În încheiere, subliniem că nu am remarcat nicăieri vreo ieftinire dintre cele cu care se tot laudă politicienii de la putere! (D.R.)