De la începutul lunii februarie, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, cu sprijinul polițiștilor structurilor de ordine publică și poliție rutieră, au desfășurat activități în cadrul campaniei pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat de siguranță în mediul școlar, intitulată “Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, inițiată la nivelul Poliției Române. La cele 26 de activități educativ-preventive au participat 465 de elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială “Constantin Parfene“ Vaslui, Școala Gimnazială nr. 1 Ivești, Școala Gimnazială “Vasile Pârvan” Bârlad, Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, Școala Gimnazială “Adrian Porumboiu“ Muntenii de Jos, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui și Școala Primară Rediu.
Polițiștii au abordat teme legate de prevenirea violenței în mediul școlar, prevenirea faptelor de bullying/cyberbullying, criminalitatea informatică, prevenirea și combaterea consumului și traficului de droguri în rândul elevilor. Reamintim că pentru informarea populației cu privire la identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile din mediul școlar, pentru prevenirea victimizări elevilor, părinților și personalului didactic, precum și pentru promovarea adecvată a mecanismelor de semnalare-sesizare a faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, Direcția Siguranța Școlară a dezvoltat platforma on-line de informare https://sigurantascolara.ro.
Pe 27 februarie, 45 de cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Poliției Municipiului Bârlad, Biroului Județean Poliție Transporturi, Inspectoratului de Jandarmi Județean și Poliției Locale Bârlad au continuat derularea unor activități specifice, preventiv-informative, în zona unităților de învățământ din municipiul Bârlad, pentru prevenirea și combaterea absenteismului în rândul elevilor din învățământul preuniversitar. Totodată s-a avut în vedere eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii infracțiunilor comise cu violență în unitățile de învățământ preuniversitar, precum și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. În zona adiacentă activitățile au vizat depistarea și identificarea elevilor care absentează de la cursuri, identificarea unităților de învățământ din care fac parte și transmiterea către acestea a datelor obținute pentru luarea de măsuri conform competențelor.
Astfel, în cazul celor 6 unități de învățămînt vizate de planul de acțiune, au fost instruite peste 100 de persoane, inclusiv 64 de elevi, 25 dintre aceștia fiind atenționați cu privire la conduita în școală și societate. Au fost verificați 31 de agenți economici situați în vecinătatea unităților de învățământ, fiind constatate și aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.810 lei.
De asemenea, s-a avut în vedere identificarea și efectuarea de activități informative la localurile de alimentație publică de tip cafe-bar, săli de jocuri electronice (casino – slot machine), cu accent pe comercializarea de băuturi alcoolice sau produse de tutun, dar și de combaterea accesului elevilor minori la jocurile de noroc. (D.R.)

