Peste 200 de vasluieni aflați în șomaj în 2024 au apelat la o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă, de a-și rotunji veniturile: concediul medical. Pentru unii, certificatul medical ar putea fi doar un tertip de prelungire a perioadei în care stau acasă pe banii statului. Menționăm totuși că, spre lauda autorităților, numărul celor în cauză este în scădere de la an la an.
Anul trecut, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui a plătit peste 200 de concedii medicale. “Numărul concediilor medicale acordate șomerilor în 2024 a fost de 256 (în urmă cu șapte ani era de 732!). Suma totală plătită beneficiarilor de concedii medicale în perioada menționată a fost de 156.003 lei”, a declarat Laura Toporăscu, purtătorul de cuvânt al instituției.
Pentru stabilirea indemnizației de concediu medical (valoare brută) se iau în calcul veniturile pe ultimele șase luni. De exemplu, pentru o persoană care este în șomaj de o lună până la șase luni, se ia în considerare salariul pe care l-a primit anterior. Dacă aceste venituri sunt mari, rezultă o valoare superioară indemnizației de șomaj. În funcție de gravitatea bolii, statul plătește între 75-100% din media veniturilor pe ultimele șase luni.
Conform Legii nr. 76/2002, șomerii indemnizați trebuie să anunțe AJOFM de apariția stării de incapacitate temporară de muncă și să ofere datele de identificare ale medicului prescriptor și unității în care funcționează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical.
„În cele două luni trecute din acest an, au fost acordate 52 de concedii medicale șomerilor. În perioada achitării indemnizației de concediu medical, ajutorul de șomaj se suspendă”, a mai spus Laura Toporăscu. (D.R.)