Ieri, după ceva discuții în contradictoriu, unele legate de cifre, altele de procedura de dezbatere, consilierii locali vasluieni au aprobat în ședința de plen din 19 martie bugetul municipiului-reședință pe anul 2025.
”Pe 7 februarie a fost adoptat bugetul de stat, iar noi, de atunci, am parcurs toți pașii pentru ca astăzi să venim cu propunerea de buget. Acest proiect s-a aflat în consultare publică timp de 15 zile, apoi a fost dezbătut în comisii timp de 5 zile. Avem pe masă un buget bine construit și echilibrat, în funcție de nevoile actuale”, a declarat primarul Lucian Braniște.
Bugetul din acest an este de circa 450 de milioane de lei, din care 230 de milioane vor merge către Funcționare, iar către Dezvoltare 220 de milioane. Este un buget destul de mic, dar acestea sunt posibilitățile Vasluiului, iar edilii nu au avut încotro. Opoziția din Consiliul Local, reprezentată practic doar de cei de la AUR, a formulat niște amendamente, îndeosebi legate de suplimentarea fondurilor alocate evenimentului ”Vaslui – capitala tineretului”, numai că solicitările au fost absolut nerealiste.
Ca să vedem cum stăm de fapt, să comparăm cele 450 de milioane ale Vasluiului cu bugetele altor municipii-reședință din zonă: Botoșani – 408 milioane de lei (unul dintre puținele din țară pe care le-am găsit mai mici decât al nostru), Piatra Neamț – 484 de milioane, Galați – 601 milioane, Suceava – 718 milioane, Iași – 2,8 miliarde (de șase ori cât Vasluiul!). Dacă ne mutăm în Ardeal, ne crucim: Arad – 1,4 miliarde, Sibiu – 1,5 miliarde, Brașov – 1,9 miliarde, Oradea – 3,9 miliarde (de nouă ori mai mare decât al nostru!), Cluj Napoca – 5 miliarde (de 11 ori cât Vasluiul!!). Asta e!
”Pe această cale, țin să mulțumesc tuturor colegilor care s-au ocupat de întocmirea acestui proiect, principalul pe care îl avem în decursul unui an. Țin să mulțumesc și celor doi viceprimari, cu care am lucrat îndeaproape. Ne dorim, în primul rând, să asigurăm funcționarea acestei instituții și acestui oraș, iar în al doilea rând, să asigurăm și sursa de finanțare necesară dezvoltării municipiului. La baza întocmirii bugetului pentru secțiunea Funcționare stă funcționarea instituției, a instituțiilor aflate în subordine, a serviciilor publice, a învățământului, a Direcției de Asistență Socială și a tot ceea ce implică această comunitate. Un alt aspect de care am ținut cont a fost nedepășirea anvelopei salariale a anului trecut. Concursurile de angajare vor fi blocate și doar în cazurile extreme, de posturi unice, vom viza ocuparea lor”, a menționat primarul Lucian Braniște. (D.R.)