Polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și pompierii vasluieni au sărbătorit “Ziua Internațională a Copilului” alături de cei mici. Cadrele Ministerului Afacerilor s-au aflat în mijlocul copiilor în municipiul Huși (în curtea Catedralei Episcopale), în cadrul programului eparhial „Bun venit, copilărie!”, care anul acesta a avut tema „Copilărie fără frontiere”, în municipiul Vaslui (parcul Copou), în municipiul Bârlad (parcarea Value Center) și în localitatea Sărățeni, orașul Murgeni.
Peste 5.000 de copii au fost dornici să-i întâlnească pe “mascații” de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, declarându-se încântați de tehnica și dotările luptătorilor, menite să îi ajute în intervențiile zilnice. Polițiștii structurilor de ordine publică au urmărit informarea și conștientizarea elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive și au transmis recomandări și sfaturi referitoare la necesitatea respectării programului școlar și a conduitei în societate. Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementează substanțele interzise și instituțiile cărora le putem solicita sprijin în vederea acordării serviciilor de consiliere și asistență pentru persoanele consumatoare de droguri.
Cei mici au fost dornici să vadă îndeaproape și autospecialele poliției rutiere, ale Serviciului Criminalistic, ale structurilor de ordine publică, să pornească sistemele acustice și luminoase folosite atunci când se circulă în regim prioritar și să primească primele sfaturi despre siguranța în deplasare (portul centurii de siguranță, folosirea sistemelor omologate de retenție și transport copii etc). Cei mai mari s-au putut informa despre o posibilă carieră în Poliție, fiindu-le prezentată oferta educațională pentru școlile de agenți sau pentru Academia de Poliție.
Printre punctele de atracție s-a numărat și laboratorul mobil de educație rutieră. Aici, cei mai mici dintre vizitatori s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice și au primit primele sfaturi despre siguranța în deplasare (folosirea de trotinete, biciclete, mopede etc).
Unul dintre cele mai inedite standuri a fost creat de polițiștii criminaliști, care și-au folosit instrumentele pentru a-i amprenta pe cei mici și pentru a le oferi diplome personalizate de Micul Criminalist, cu propriile impresiuni și urme papilare. De atenție s-au bucurat și polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară, precum și cei de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, care au organizat zone tip work-shop (desenare, colorare, decupare, jocuri, ghicitori etc).
De asemenea, vehiculul din dotarea Biroului pentru Protecția Animalelor i-a impresionat pe copii prin dotările destinate transportului de animale rănite, iar polițiștii le-au explicat cum se realizează microciparea și controlul microcipurilor, cu un aparat special. În plus, copiii și părinții au primit sfaturi despre respectul pe care trebuie să-l manifeste pentru animale și cum pot veni în sprijinul acestora.
Standul și traseul aplicativ amenajat de polițiștii Biroului Pregătire Profesională a dat șansa doritorilor să observe și să poată participa activ la activitățile de depistare, interceptare, imobilizare, încătușare și conducere, procedee prezentate de polițiști cu sprijinul luptătorilor de la acțiuni speciale.
Pe durata activităților, participanții au primit pliante, flyere, diplome și reviste, cu sprijinul organizației profesionale Corpul Național al Polițiștilor – Biroul Teritorial Vaslui și al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 1 Vaslui. (D.R.)