La doar câteva săptămâni de la începerea anului școlar, polițiștii vasluieni au constatat că nu numai unitățile de învățământ și-au deschis porțile, ci și barurile din apropierea acestora. Situate la o aruncătură de băț de licee, localurile unde alcoolul curge în valuri oferă ceva mult mai interesant decât cursurile.
De fapt, a trage chiulul este de mult o modă printre elevi. Cei mai mulți dintre ei pleacă de la ore, dar nu acasă, ci în barurile sau în cafenelele din zona unităților de învățământ în care studiază. Polițiștii și jandarmii au depistat, de la începerea acestui an școlar, zeci de elevi care stăteau în baruri în loc să fie la cursuri. Au fost legitimați, iar conducerile liceelor au fost informate cu privire la această situație.
Problema este ridicată de mai mulți ani de cadrele didactice, dar nu și-a găsit încă rezolvarea, legea fiind călcată în picioare. Directorii se plâng că elevii își găsesc refugiul în baruri, polițiștii fac razii, dar activitatea “bombelor” nu pare a fi perturbată. Cu alte cuvinte, localurile au ajuns să concureze cu succes sălile de clasă ale liceelor din Vaslui. Și mai grav este că preferința elevilor pentru cel mai consumat drog legal din România, alcoolul, este încurajată la maximum de unii comercianți, care își deschid crâșme în imediata apropiere a școlilor și liceelor, chiar dacă acest lucru este interzis de lege de 20 de ani.
De obicei în pauze, dar și în timpul orelor, elevii vin “la o cafea și o țigară” sau chiar să se mai încălzească la o tărie. Hotărârea de Guvern nr. 128/1994 interzice amplasarea localurilor cu vânzare de țigări și alcool în incinta unităților de învățământ, în curțile acestor imobile și pe trotuarele sau aleile de acces în instituțiile de învățământ. La nivel local, distanța-limită a fost stabilită la 50 de metri, însă nici aceasta nu se aplică. Așa se face că la toate cafenelele din preajma liceelor, dimineața ori în jurul prânzului, cu greu se mai găsește o masă liberă.
“Nu facem o oră. Profesorul a avut o problemă. Mă bucur că mi-am revăzut colegii și, chiar dacă școala înseamnă trezit de dimineață, este și distracție, cum a fost și anul trecut”, spune un elev.
“Eu sunt la serviciu de dimineață. Când ar trebui să plece el la cursuri, noi suntem sătui de muncă. De unde să știm că, în loc să meargă să învețe, el pierde vremea prin baruri. Școala trebuie să ia măsuri. Cel mai bine ar fi să închidă porțile și să nu lase copiii să iasă pe durata orelor de curs”, ne-a declarat părintele unui elev de clasa a XII-a.
Până să ia școlile măsuri, au luat oamenii legii. Ieri, începând cu ora 10, cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, au derulat o acțiune tip „razie” în zona a 9 unități de învățământ din municipiul Huși, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum și a absenteismului în rândul elevilor. Cei 44 de polițiști participanți, de la structurile de siguranță școlară, prevenirea criminalității, ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, combaterea criminalității economice, poliție de frontieră și poliție locală, au legitimat 110 persoane și au instruit peste 80, dintre care 47 de elevi, aceștia fiind atenționați cu privire la conduita în școală, dar și în societate. Activitățile au constat și în verificarea a 13 agenți economici din vecinătatea unităților de învățământ.
Ca urmare, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 34.580 de lei. Dintre acestea, 32 au fost conform OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, 11 conform Legii nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, una conform Legii nr. 349/2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, iar 4 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.
IPJ Vaslui transmite următoarele recomandări pentru părinți:
– Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră!
– La finalul fiecărei zile, discutați cu copilul dumneavoastră despre cum a decurs timpul petrecut la școală!
– Atunci când observați schimbări comportamentale negative sau atitudine ostilă, comunicați cu copilul pentru rezolvarea în comun a situațiilor cu care se confruntă!
– Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii lui și de familiile acestora!
Pentru elevi:
– Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii și căror anturaje vă alăturați!
– Evaluați-vă prieteniile pentru a evita persoanele conflictuale, agresive sau cu comportamente antisociale!
– Nu răspundeți la provocări care vă pot conduce la situații neplăcute și nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați de unii singuri sau împreună cu părinții riscurile la care puteți fi supuși!
– Dacă vă regăsiți în situații în care sunteți amenințați sau obligați să faceți lucruri pe care nu le doriți sau cu care nu sunteți de acord, refuzați categoric și anunțați un adult!
– Fiți prudenți cu persoanele necunoscute, pentru a nu deveni victime ale acestora!
– Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea!
– Relaționați cu părinții voștri despre momentele importante de la școală! (D.R.)