Pe site-urile unde sunt promovate anunțurile de vânzare-cumpărare de mașini, locuințe etc, dar și pe rețelele de socializare, au apărut sute de postări ale vasluienilor care au găsit o afacere de sezon: vânzarea porcilor pentru masa de Crăciun. Sunt oferte și pentru cei care preferă carnea de vită.
Pe un singur site de anunțuri, la o simplă căutare, oricine poate găsi peste o sută de reclame ale crescătorilor din județul nostru care vând porci. Dacă le vorbești frumos și mai pui câțiva bănuți în plus, oamenii își pun la bătaie și curtea unde să poată fi sacrificat animalul.
Cel mai scump porc, Mangalița
„Vând porci de carne din producție proprie, greutate între 100-150 de kilograme, preț 15 lei/kg. Animalele sunt hrănite natural, cu amestec de porumb, grâu și orz. Sunt crescuți în spații închise, unde curățenia și igiena sunt pe primul loc. Porcii sunt cu strat mic de grăsime, randament la tăiere de peste 75%”, scrie un crescător dintr-un sat aflat în apropierea Vasluiului.
Un altul vinde porci despre care spune că sunt crescuți bio și asigură și transportul: „Vând porci rasă de carne (Pietran, Marele Alb), crescuți bio doar cu cereale (grâu, porumb), greutate 110-130 kg. La cerere, putem asigura transport în județ”, susține vânzătorul, care afișează și fotografii din gospodărie.
Pentru cei care vor să cumpere un porc de lapte, fie pentru sacrificare, fie pentru a-l crește în perspectiva sărbătorilor de anul viitor, un crescător din Văleni are la vânzare opt purceluși de șase săptămâni. Prețul unuia este de 300 de lei. În cazul anunțurilor de pe net, kilogramul de carne „în viu” nu scade sub 15 lei, dar nici nu crește peste 20 de lei (25 de lei/kg în carcasă\), decât dacă este din rasa Mangalița, care ajunge la 30 de lei kilogramul în viu sau 35 de lei/kg în carcasă.
Preparate din porc, tot de pe net
Sunt oferte pe internet și pentru cei care nu știu să-și pregătească bucatele de Crăciun. Cu 40 de lei per kilogram, preparatele sunt aduse la ușa cumpărătorului.
„Vând produse afumate de porc. Produsele provin din producție proprie”, scrie un vânzător din Solești.
Cei care s-au gândit că Facebook este doar o rețea de socializare s-au înșelat. Întreprinzătorii vând tot felul de lucruri folosind acest instrument de promovare, inclusiv carne de vită. Kilogramul de carne de vițel – care este cum altfel dacă nu crescut „bio”? – se vinde cu 30 lei/kg în viu sau „cu sfertul”, pe Facebook. Cine vrea un tăuraș în vârstă de șapte luni „în viu” trebuie să plătească vreo 5.000 de lei. Ofertele au fost postate de un internaut din Bârlad.
Medicii veterinari atenționează: „Se expun pericolelor”
Medicii veterinari îi atenționează pe cei care cumpără carne din locuri neautorizate că se supun unor riscuri foarte mari pentru sănătate: „Dacă porcul este identificat și se fac documentele de mișcare către o destinație, nu ar fi nicio problemă. Sacrificarea, însă, o face omul pe răspunderea lui. Porcul din gospodărie poate fi sacrificat pentru consum propriu. În momentul în care se dă către terțe persoane, vorbim deja de consum public, unde trebuie îndeplinite anumite condiții”.
Specialiștii mai atrag atenția că vânzarea din gospodărie nu este același lucru cu vânzarea din târg. Nici în târg, porcul nu poate fi sacrificat, acest lucru putându-se realiza, în cazul consumului familial, în curtea cumpărătorului: „La târg, nu poți sacrifica animalul. Îl cumperi și îl sacrifici în curtea proprie, pentru consumul propriu, familial. Sfatul nostru este să nu fie cumpărată carnea de porc decât din locuri unde este controlată sanitar-veterinar, altfel cumpărătorii își asumă niște riscuri. Eu nu aș risca. Cumperi un porc și te duci cu el acasă, îl sacrifici și identifici ulterior că are trichină, dar nu are formulare de mișcare și nu e identificat, iar întrun astfel de caz statul român nu te despăgubește. E posibil să dai banii degeaba. Dar asta nu e o problemă atât de mare, pe lângă faptul că îți poți băga familia în spital”.
Informare de la DSP
Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om) cauzată de viermi rotunzi (parazit nematod) din genul Trichinella spp. Oamenii, ca și animalele domestice și sălbatice, pot fi infectați și devin astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți.
Infestarea cu Trichinella spp apare, la nivel mondial, cel mai frecvent în regiunile cu climă temperată. În fiecare an se înregistrează aproximativ 10.000 de infestări umane. Factorii culturali precum gastronomiile tradiționale pe bază de carne sau produse derivate din carne crudă sau insuficient preparată termic au rol important în epidemiologia bolii.
Trichineloza în Uniunea Europeană
În anul 2021, numărul cazurilor confirmate de trichineloză umană în Uniunea Europeană (UE) a fost de 77, ceea ce corespunde unei rate de notificare de 0,02 la 100.000 de locuitori, în scădere cu 32,5% comparativ cu anul 2020 (0,03 la 100.000 de locuitori). În 2021, au fost raportate 29 de cazuri (36,7%) de trichineloză cu statut și cu țara de călătorie cunoscute, dobândite în UE. Austria a raportat două cazuri de trichineloză asociate călătoriilor în afara UE. Pentru 46 de cazuri (59,7%), informațiile de călătorie nu au fost raportate.
În 2019, 2020 și 2021, s-au raportat cazuri de Trichinella spp la porci din șase (Bulgaria, Croația, Franța, Polonia, România și Spania), șapte (Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, România și Spania) și, respectiv, șase state membre (Croația, Finlanda, Franța, Polonia, România și Spania). Nu au fost raportate infecții cu Trichinella spp la porcii adăpostiți în condiții controlate. Dintre porcii care nu sunt ținuți în condiții de adăpostire controlate, 0,0001% au fost pozitivi pentru Trichinella spp. România a raportat majoritatea porcilor pozitivi (81), urmată de Polonia (19), Spania (13), Croația (5), Finlanda (1) și Franța (1). În 2021, proporția de mistreți vânați care au fost testați pozitivi a fost de 0,07%. Proporția de vulpi pozitive a fost de 1,6% în 2021, mai mare comparativ cu rata de 0,9% în anul 2020.
România contribuie la statistica europeană cu cele mai multe cazuri umane, precum și la animale. Cazurile raportate la om în România afectează, în special, adulții.
Boala la om
Rezervorul de infecție este reprezentat de animalele domestice (porc), sălbatice sau comensale (șobolani). Larvele nematodului parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Receptivitatea este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile. Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
– consumul cărnii de porc sau vânat neexaminate trichineloscopic;
– unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea “în sânge”, sărare, afumare și uscare);
– achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
– tăierea clandestină a animalelor.
La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție gravă spre deces din cauza complicațiilor. Manifestarea clinică depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii și de rezistența organismului.
Evoluția bolii cuprinde:
– perioada de incubaţie, cu durata între 2 și 28 de zile;
– perioada asimptomatică, corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire;
– un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie;
– un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm);
– o perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.
Persoanele care au consumat din alimentul infestat cu Trichinella spp vor fi supravegheate din punct de vedere clinic de către medicul de familie, care va îndruma eventualele cazuri nou depistate către cel mai apropiat spital/secție de boli infecțioase. Cazurile nou depistate vor fi raportate imediat către Direcția de Sănătate Publică.
Autoritățile veterinare locale coordonează aplicarea măsurilor față de sursa animală. Măsuri față de căile de transmitere la om și la animal:
– asigurarea condițiilor corespunzătoare de igienă în adăposturile de creștere a animalelor și asigurarea de furaje dintr-o sursă controlată sau prelucrate termic;
– măsuri de deratizare printr-o firmă specializată, măsuri de împiedicare a intrării rozătoarelor în crescătorii, gospodării proprii;
– curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii și prelucrarea termică corespunzătoare a cărnii;
– iradierea cu raze gama a alimentelor de către unități autorizate conform Directivei 1999/2/CE.E.
Recomandări pentru populație:
– achiziționarea cărnii numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
– trimiterea probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru examen trichineloscopic și respectarea recomandărilor autorităților;
– la tocarea cărnii de porc/vânat, folosirea unei mașini de tocat destinată acestei activități și curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;
– înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între -15 grade C și -25 de grade C timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm;
– în timpul gătirii, atingerea temperaturii de 71 de grade C în toata masa de carne pentru o perioadă îndelungată sau până când se schimbă culoarea cărnii din roz în gri;
– prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui provenite de la vânat/porc care urmează să fie hrană pentru animale.
Recomandarea fermă este de testare a cărnii de porc sau de mistreț! (D.R.)