Comerțul cu ciuperci în piețele vasluiene a renăscut grație vremii umede din ultimele zile. Ciupercile constituie o hrană deosebit de sănătoasă, dar nu riscați să le cumpărați “la margine de drum” pentru că vă puteți îmbolnăvi grav. Otrava se transmite și prin simplul contact.
“Este important de știut că a culege ciuperci, din pădure și chiar din grădina proprie, în speranța că în bucătărie vor fi sortate este o greșeală imensă. Totodată, nu toți cei care culeg și vând ciuperci “la colț de stradă” le și cunosc. Orice greșeală poate provoca îmbolnăviri grave și chiar moartea consumatorilor”, arată medicii.
Înainte de a intra în pădure pentru a culege ciuperci, este recomandat a cunoaște câteva principii de bază. În cele ce urmează le prezentăm pe cele mai importante.
Culegătorul de ciuperci trebuie să renunțe la “tradiții”. De exemplu, este fals faptul că o ciupercă otrăvitoare își schimbă culoarea când este ruptă. Cea mai periculoasă ciupercă, Amanita phalloides, rămâne albă la rupere.
Culegătorul trebuie să cunoască foarte bine principalele caracteristici ale ciupercilor pe care dorește să le culeagă. De aici derivă principiul potrivit căruia o ciupercă necunoscută este otrăvitoare. De asemenea, culegătorul să nu adune ciupercile până ce nu găsește care ciupercă otrăvitoare îi poate semăna celei comestibile. Numai atunci poate fi sigur de ciuperca pe care crede că a identificat-o, în sensul că, pe lângă trăsăturile caracteristice speciei respective, recunoaște la ea cel puțin trei aspecte care exclud posibilitatea confundării cu o altă specie.
Culegătorul de ciuperci trebuie să aibă în vedere faptul că nu este recomandat a pune toate soiurile în aceeași pungă sau coș. În mod special trebuie să aibă la el și o pungă pentru ciupercile culese asupra cărora planează o doză de incertitudine.
“Mâncărurile făcute din ciuperci este recomandat să se consume imediat după gătire. La primul semn de fermentație, trebuie aruncate, chiar dacă au fost păstrate în frigider. Prelucrarea termică a ciupercilor se face minimum 15 minute, într-un vas fără capac. O bună parte din toxine dispar prin prelucrarea termică”, mai spun medicii.
Cei care cultivă ciuperci, dar și specialiștii recomandă doar consumul ciupercilor care au aviz sanitar. (D.R.)