Ionel Sandu, candidat AUR la Camera Deputaților ca reprezentant al întreprinzătorilor privați din județul nostru, afirmă că este foarte dificil să construiești o afacere în Vaslui, în actualul mediu antreprenorial, unul în care la “colțul roșu” se află autoritatea de control, iar la “colțul albastru” se află patronul. Ca urmare, adresează un apel către autorități să facă front comun pentru a sprijini investițiile, cu predilecție cele românești și locale: “Mediul de afaceri din zona noastră are probleme în materie de competitivitate. Încă nu avem o pătură de mijloc suficient de bine conturată, ba din contra, în ultimii ani s-a accentuat fenomenul de polarizare. Dacă mergem mai în detaliu, vom constata că IMM-urile din Vaslui sunt net dezavantajate față de alte județe ca facilități fiscale, infrastructură, conexiuni cu anumite sectoare economice, iar de aici avem o dezvoltare chiar mai lentă. Încă nu este târziu să luăm în considerare cu mare atenție problematica mediului de afaceri local, care în acest județ produce bunuri și servicii pentru piața locală, națională sau internațională. Întreprinzătorii privați sunt principalii contribuabili la bugetul de stat și la bugetele locale, într-un județ în care o consistentă parte a salariaților provine din mediul bugetar, iar asistența socială este una dintre cele mai semnificative din țară. Facilitarea investițiilor și educarea populației pentru a cumpăra produse românești sunt coordonate esențiale ale dezvoltării economice, dacă dorim să mai existăm în această parte a Europei. Din aceste considerente, în mai multe rânduri, am făcut cunoscute o serie de propuneri de măsuri pentru îmbunătățirea climatului economic”.
Trebuie spus că, în perioada de boom economic, adică imediat după aderarea României în UE, mediul de afaceri vasluian înregistra o medie de două SRL-uri noi la fiecare companie care își întrerupea activitatea. Din nefericire, impactul crizei financiare pe plan local a fost masiv și a inversat acest raport, astfel că, în perioada 2009-2023, mediul de afaceri vasluian a înregistrat două companii care și-au întrerupt activitatea pentru fiecare SRL nou înregistrat!
În acest context, Ionel Sandu arată că va milita în continuare pentru creșterea investițiilor destinate infrastructurii drumurilor publice, care să facă legătura cu vestul țării și restul Europei, pentru corelarea sistemului de educație cu nevoile reale ale pieței muncii și dezvoltarea sistemului de școli profesionale și meserii, pentru informatizarea instituțiilor de colectare a taxelor, pentru elaborarea unei strategii pe termen lung pentru fiecare sector economic (agricultură, industrie, turism, servicii): “Noi, cei de la AUR, ne dorim și utilizarea eficientă a fondurilor europene în vederea derulării proiectelor de dezvoltare economică și socială, pentru o reală funcționare a parteneriatului public-privat și sprijinirea IMM-urilor în crearea de locuri de muncă, pentru oferirea de facilități pentru investiții foarte mari (de exemplu, oferirea de teren gratuit și taxare locală zero pentru primii ani de investiții greenfield), stimularea producătorilor locali de produse agricole și alimentare tradiționale, simplificarea procedurilor de concesionare a terenurilor pentru activități economice. Milităm, de asemenea, pentru alocarea unor resurse financiare din bugetele locale pentru organizarea de evenimente de anvergură (forumuri regionale și transfrontaliere, târguri, expoziții, dezbateri, conferințe), având ca principal scop promovarea zonei, a serviciilor și produselor oferite de firmele locale”.
(Material electoral realizat la comanda Organizației Județene AUR, CMF 11240014)