În ultima perioadă, tot mai multe persoane sunt atacate de viespi, care sunt mai agresive din cauza caniculei. Pentru majoritatea oamenilor, înțepăturile de viespe sunt mai mult dureroase decât periculoase. Ele produc o durere ascuțită, urmată de umflarea și înroșirea zonei înțepate și o sensibilitate crescută a pielii. Dacă se identifică insecta ca fiind viespe, iar aceasta și-a lăsat acul în piele, se va încearca extragerea cât mai rapidă. Zona se dezinfectează cu apă oxigenată sau spirt ori se spală cu apă și săpun. După aceea, se recomandă să se aplice gheață pe locul înțepăturii.
“Ca tratament general, se administrează un medicament antihistaminic, iar local se aplică un gel cu antihistaminic. Persoanele alergice trebuie să sune la 112 pentru a fi transportate la spital. Umflarea feței și a gâtului sunt semne de șoc anafilactic, caz în care se impune intervenția medicală de urgență. Înțepăturile multiple pot genera, de asemenea, o reacție gravă, motiv pentru care victima necesită prezentarea la camera de gardă a celui mai apropiat spital”, spun medicii.
Cel mai bun sfat pentru a ne feri de înțepături este să fim atenți în locurile infestate de viespi și să nu le deranjăm. Ele se ascund frecvent în arbuști, în trunchiurile copacilor, la acoperișuri, în podurile caselor, dar își fac cuib și în pământ. Dacă este deranjată de om, viespea atacă și poate înțepa în mai multe reprize pentru că, spre deosebire de albină, nu-și pierde acul de la prima înțepătură și poate injecta de mai multe ori venin.
Viespile detectează zahărul și carnea, motiv pentru care roiesc în jurul nostru atunci cînd suntem la terasă sau la grătar. Ele se așază cu predilecție pe fructe sau intră fără ezitare în paharele cu suc, vin, bere. În aceste situații există riscul major de a fi înghițite și a provoca înțepături în gură și în gât. (D.R.)