
Ministrul Educației a explicat și ce se întâmplă în situația în care vor apărea cazuri de COVID-19 în şcoli.
– În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci cursurile în acea clasă se suspendă, iar pentru două săptămâni se trece în online. Dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile.
– Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar cel puțin două cazuri de COVID în fiecare clasă, atunci se suspendă cursurile în toată școala și se trece în online pentru două săptămâni.
Cele trei scenarii
Scenariul verde – care prevede participarea fizică la ore a tuturor elevilor, începând de luni – se va aplica în localităţile unde rata de infectare este până la 1 la mie.
Scenariul galben – în care merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele 0-IV și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII – se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori.
Scenariul roşu – în care merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.
Patru situații în care se poate continua predarea online, în școlile care se vor redeschide:
– Elevii care au simptome, probleme medicale sau contraindicații pentru revenirea la școală vor continua să studieze școala online, alături de elevii din clasă. Ministrul spune că școlile dispun de tehnica necesară pentru a preda și online și pentru cei care sunt acasă în timp ce colegi lor sunt în școlă.
– Aceelași scenariu se aplică și pentru elevii care au aparținători cu vulnerabili.
– Elevii cu simptome trebuie să rămână acasă. Esteo dublă recomandare susținută și de Ministerul Sănătății.
Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online(Mihai IONESCU)