Din 19 martie, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, prin intermediul structurilor de control de la nivel județean și local (circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale – CSVSAO), a demarat controalele tematice specifice apropierii Sărbătorilor Pascale. Verificările urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor din pieţe agro-alimentare, abatoare şi centre de sacrificare cu activitate temporară, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, alimentaţie publică, pizzerii, cantine, catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, panificații, pensiuni turistice, hipermarketuri/supermarketuri, depozite și magazine alimentare etc).
”Deși DSVSA Vaslui a anunțat intensificarea controalelor în această perioadă, unii dintre operatorii economici aleg să nu respecte cerințele de igienă, ceea ce duce la aplicarea de sancțiuni contravenționale și chiar suspendarea activității!”, a declarat directorul executiv al DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea.
În ultima săptămână, au fost verificate cinci unități de panificație și specialități panificație, iar pe 9 aprilie, o echipă de control condusă de directorul executiv al DSVSA Vaslui a identificat două unități cu nereguli grave de igienă și producție, care a dus la aplicarea a două amenzi contravenționale în conformitate cu HG 984/2005 cu modificările și completările în vigoare, în valoare de 20.000 de lei. Totodată, s-a dispus oprirea imediată a producției la una dintre unități și suspendarea activității pâna la remedierea tuturor deficiențelor.
Printre altele, s-au identificat următoarele deficiențe:
– paleți neigienizați și lăzi cu pâine atât ambalată, cât și neambalată, depozitate direct pe paviment
– produse depozitate la temperatura din incinta brutăariei, în condițiile în care producătorul recomandă o temperatură de 0-6 grade Celsius
– mașina pentru feliat pâinea nu era curățată, având depuneri de materii organice
– echipamentele de lucru nu erau curățate și igienizate, iar rastelele prezentau depuneri consistente de materii organice, praf, reziduuri de amidon și straturi suprapuse de aluat uscat
– neîntreținerea și neigienizarea spațiilor de depozitare și producție
– rastelele utilizate la depozitarea tăvilor fierbinți scoase din cuptor prezentau un grad avansat de rugină și depuneri consistente de aluat stratificat
– pereții brutăriei erau deteriorați, cu plăci de faianță sparte și cu crăpături, neigienizați
– dospitorul și malaxorul aveau elemente ruginite și resturi de aluat, fiind neigienizate
– tăvile folosite pentru coacere erau confecționate din tablă de aluminiu, arse, cu urme de aluat copt și depuneri consistente de grăsimi
– nerespectarea bunelor practici de igienă și fabricație etc.
Reamintim că la nivelul DSVSA Vaslui funcționează un serviciu de permanență unde consumatorii pot sesiza nereguli în domeniul igienei şi siguranţei alimentelor, telefon 0235.421.121, fax 0235.421.278, e-mail office-vaslui@ansvsa.ro. (D.R.)
