De multe ori, din dorința de a mânca foarte sănătos, alegem alimentele care sunt mai mediatizate, în defavoarea celor care sunt cu adevărat importante din punct de vedere nutrițional. Iată câteva mituri pe care experții le-au demontat, arătând care sunt de fapt produsele recomandate.
Bananele nu sunt chiar așa de bogate în potasiu
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea zilnică a cel puțin 3.510 miligrame de potasiu. Dacă această cantitate ar fi luată doar din banane, atunci o persoană ar trebui să mănânce zilnic cel puțin opt. Ca urmare, nutriționiștii recomandă în loc de banane cartofi dulci (conțin 694 mg potasiu) și mai ales dovleac (o singură linguriță conține 896 mg potasiu).
Vinul roșu mai are de tras pentru sănătatea inimii
Desigur, acest vin conține antioxidanți și polifenoli, substanțe care luptă împotriva cancerului și a diferitelor boli. Dar polifenolii sunt doar 101 mg la 100 ml de vin, destul de puțin comparativ cu alte produse mult mai bogate în acest compus. Astfel, un măr conține 136 mg, ciocolata neagră 1.664 mg, iar 100 de grame de cuișoare – peste 15 grame. Piperul este un alt condiment bogat în polifenoli (11 grame). Este suficient să puneți în mâncare două lingurițe de piper sau cuișoare pentru a beneficia de efectele lor benefice.
Grâul integral are fibre, dar nu cine știe ce
Pentru o digestie sănătoasă, un bărbat trebuie să mănânce zilnic cel puțin 38 de grame de fibre, iar o femeie 25 de grame. Deși mulți cred că grâul integral și făina de grâu integral sunt cele mai bune surse de fibre, în realitate tărâțele sunt mult mai bune. O lingură de grâu integral conține doar 14,4 grame de fibre, în timp ce o lingură de tărâțe de porumb asigură 60 de grame.
Lactatele sunt o sursă de calciu, dar nu una ideală
Nimeni nu contestă calitățile nutritive ale lactatelor, dar în privința cantității de calciu peștii mici (cum sunt sardinele) sunt mult mai indicați. Un adult are nevoie zilnic de 700 mg – 1 gram de calciu. Un pahar de lapte asigură doar 300 mg, în timp ce doar 80 de grame de sardine vor oferi organismului 688 mg de calciu. Asta pentru că acești pești foarte mici sunt consumați cu oase cu tot, care sunt foarte bogate în calciu.
Ochii vor să vadă altceva decât morcovi
Consumarea în exces a morcovilor va duce la colorarea pielii în galben, dar asta nu înseamnă că vederea va fi mult mai bună. Ochii au nevoie de beta-caroten, dar și de luteină și zeaxantină, care nu se găsesc însă în morcovi. Acești doi antioxidanți protejează macula, zona din centrul retinei, care în timp își pierde din claritate. Cele mai bune alimente pentru ochi sănătoși sunt legumele verzi, cum este spanacul. (D.R.)