Prin Hotărârea nr. 325 din 3 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial nr. 304 din 7 aprilie 2025, Guvernul României a aprobat schema de ajutor de minimis intitulată „Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”, valabilă pentru perioada 2025-2027. Obiectivele principale ale programului sunt bine definite, respectiv stimularea producției interne de legume, reducerea dependenței de importuri și consolidarea lanțului scurt de aprovizionare, ceea ce duce la creșterea competitivității fermierilor români și la crearea de locuri de muncă în sectorul agricol.
Pentru anul 2025, perioada de înscriere în program a fost deschisă până la 31 mai a.c, iar fermierii interesați au fost invitați să depună o serie de documente justificative, printre care copia actului de identitate, copia atestatului de producător valabil până la sfârșitul anului, dovada unui cont bancar activ, certificatul de înregistrare și adeverința din Registrul agricol care atestă suprafața de teren cultivată în spații protejate. În plus, beneficiarii au trebuit să demonstreze existența și utilizarea suprafețelor declarate, iar inspectorii Direcției Agricole Județene (DAJ) Vaslui, în colaborare cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au efectuat verificări și controale pe teren pentru a asigura eligibilitatea și corectitudinea informațiilor transmise.
Pentru anii 2026 și 2027, înscrierile în program vor fi deschise în perioada 2 februarie – 15 aprilie inclusiv, astfel încât fermierii interesați să poată beneficia de acest sprijin financiar și în următorii ani.
La nivelul judeţului nostru, realitatea ne indică o participare activă a fermierilor la acest program. În anul 2025, în cadrul DAJ Vaslui s-au înscris 78 de legumicultori, care au declarat o suprafață totală de 241.012,70 mp, din care 132.025,12 mp pentru cultura de tomate, cu o producție valorificată de peste 615 tone.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de legume cultivate în spații protejate, beneficiarii au fost obligaţi să îndeplinească, cumulativ, o serie de criterii de eligibilitate, cel mai important fiind înfiinţarea în mod obligatoriu a suprafeţei de cultură cu tomate, corelată la suprafaţa totală de culturi eligibile înscrise în program.
| Suprafața totală (mp) | Suprafață minimă tomate (mp) | Suprafață alte legume eligibile din listă |
| (1) | (2) | (3) = (1) – (2) |
| 1.000 | 1.000 | – |
| 1.001-2.000 | 1.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 2.001-3.000 | 1.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 3.001-4.000 | 2.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 4.001-5.000 | 2.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 5.001-6.000 | 3.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 6.001-7.000 | 3.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 7.001-8.000 | 4.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 8.001-9.000 | 4.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| 9.001-10.000 | 5.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
| peste 10.001 | 6.000 | diferența până la suprafața totală din coloana 1 |
Au fost înscriși și fermieri numai pentru culturi cu tomate, dar și incluzând culturi de ardei gras, lung și gogoșar, castraveți, vinete, fasole păstăi și varză, fiecare cu suprafețe și producții consistente, demonstrând interesul și angajamentul fermierilor pentru dezvoltarea sectorului legumicol local.
O altă condiţie de eligibilitate pentru obținerea sprijinului prevăzut în actul normativ este aceea că potențialii beneficiari înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului au avut obligația să depună la DAJ Vaslui documente justificative privind valorificarea productiei, precum și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și avizat de Oficiul Fitosanitar Judeţean Vaslui, până la data de 24 octombrie 2025.Sintetizând datele înregistrate la DAJ Vaslui, acestea arată astfel:
- la cultura tomate: 78 de legumicultori locali, suprafaţa totală înfiinţată 132.025,12 mp; producţie valorificată 615.201,33 kg;
- la cultura ardei gras/lung/gogoșar/iute: 57 de legumicultori locali, suprafaţa totală înfiinţată 97.005,18 mp, producţie valorificată 348.065 de kg;
- la cultura castraveţi: 21 de legumicultori locali, suprafaţa totală înfiinţată 7.019,93 mp; producţie valorificată 47.877 de kg;
- la cultura vinete: 2 legumicultori, suprafaţa totală înfiinţată 1.364,22 mp; producţie valorificată 11.863 de kg;
- la cultura fasole păstăi: 7 legumicultori locali, suprafaţa totală înfiinţată 3.124,84 mp: producţie valorificată 5.754 de kg;
- la cultura varză: 1 legumicultor, suprafaţa totală înfiinţată 473,51mp; producţia valorificată 1.995 de kg.
Pentru a asigura o monitorizare adecvată și pentru a garanta calitatea și siguranța produselor, inspectorii fitosanitari efectuează prelevări de probe de la recoltare și în timpul valorificării, pentru determinarea reziduurilor de pesticide și conformitatea cu standardele de calitate. După finalizarea tuturor verificărilor condițiilor de eligibilitate, se va întocmi situația centralizatoare a beneficiarilor acestui ajutor de minimis și se va transmite la Direcția generală buget finanțe și fonduri europene din cadrul ministerului până la data de 15 noiembrie 2025, în vederea determinării valorii totale a sprijinului financiar cuvenit pentru fiecare beneficiar. (D.R)







