Elevii din clasele mari de liceu, a XII-a și a XIII-a, au început, astăzi, simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat cu cea la limba română. La nivel național, este vorba despre peste 120.000 de elevi. Mâine este programată proba obligatorie a profilului, elevii având de ales între matematică și istorie, iar miercuri va avea loc proba la alegere. Joi, cei care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale își vor testa cunoștințele la limba și literatura maternă.
Examenul de azi a început la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate, adică exact ca la bacalaureatul propriu-zis. Toate probele scrise durează trei ore, iar lucrările sunt evaluate după baremuri stabilit de Ministerul Educației.
Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat, iar notele vor fi comunicate individual pe data de 8 aprilie. Acestea nu vor fi trecute în catalog, decât dacă elevii țin neapărat.
Urmează testele PISA
Evaluarea internațională PISA 2025, care măsoară competențe-cheie pentru elevii de 15 ani, se va desfășura în România în perioada 28 aprilie – 9 iunie. Vor participa 10.000 de elevi din 350 de școli gimnaziale, licee și școli profesionale, dar vor fi implicați și părinții, care vor avea de completat chestionare specifice.
Testele PISA (Programme for International Student Assessment) sunt un set de evaluări standardizate internaționale, coordonate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Testarea se desfășoară o dată la 3 ani și măsoară trei domenii principale:
– Citire/Înțelegerea textului
– Matematică
– Științe.
Este vorba atât despre cunoștințele școlare, cât și de capacitatea elevilor de a aplica aceste cunoștințe în situații din viața reală și de a rezolva probleme complexe. (D.R.)