Județul nostru are în actualul Parlament poate cea mai bună reprezentare dintre toate legislaturile de până acum, dacă luăm în calcul faptul că doi dintre vasluieni sunt președinți de comisii, trei sunt vicepreședinți, iar unul este secretar. În plus, avem și doi vicelideri de grup parlamentar.
Astfel, președinți de comisii în Camera Deputaților sunt Adrian Solomon (PSD) – cea pentru Muncă și Protecție Socială și Laura Gherasim (AUR) – cea pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții, vicepreședinți sunt deputații Mihai-Cătălin Botez (USR) – Comisia pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare, Raisa Enachi (SOS RO) – cea pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați, precum și senatoarea Victoria Stoiciu (PSD) – Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitatea de Șanse, Culte și Minorități, iar secretar este deputata Ana-Smaranda Rinder (PSD) – Comisia pentru Sănătate și Familie. Vicelideri de grup parlamentar sunt Mihai Botez (USR) și Raisa Enachi (SOS RO). Ceilalți parlamentari vasluieni sunt deputații Boglarka Kantor (UDMR) și Andrei Teslariu (POT) și senatorii Cătălin-Emil Mîndru (USR) și Cristian Bem (SOS RO).
Pe cale de consecință, vasluienii au căpătat dreptul de a spera că aleșii lor vor face eforturi spre a le rezolva problemele. De ce au nevoie cei care au votat pe 1 decembrie anul trecut este, deocamdată, răbdarea.
“Trebuie să-i lăsăm măcar șase luni de zile, să vedem ce fac. Au început abrupt, susținând măsurile de austeritate promovate de Guvern, sper că în continuare vor avea o deschidere mai mare pentru mediul de afaceri. Noi nu cerem altceva decât egalitate de șanse pentru capitalul românesc față de cel străin, înțelegând că România nu se poate dezvolta fără aportul capitalului străin, dar baza, temelia, o constituie capitalul românesc”, declară mai mulți întreprinzători vasluieni.
“Să sperăm că se deschid măcar robinetele pentru investiții în mediul rural. Sperăm, de asemenea, că viitorul președinte, indiferent cine va fi, va chema și responsabiliza Guvernul atunci când va fi cazul. După șase luni, ne vom da seama dacă s-a întâmplat ceva serios”, afirmă Alina Munteanu, primărița comunei Grivița.
“Așteptări avem de la absolut toți cei 10 reprezentanți ai noștri în Parlament, indiferent de poziția pe care o ocupă. Ei au datoria să facă toate eferturile pentru a ridica nivelul de trai al celor din zona din care provin și pe care îi reprezintă. În această parte a țării treburile sunt mai dificile și ar trebui ca toți cei ce au un cuvânt de spus în țara aceasta să reflecteze. Eu am solicitat și repet acest lucru: să fie pus la punct un program special pentru județul Vaslui. Prin stabilirea unei strategii, mediul economic local ar trebui să fie favorizat, să fie stimulat pentru a se ridica măcar la nivelul mediu al regiunilor din țară. Noi vom milita pentru a se găsi soluții de reindustrializare a zonei”, a menționat Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.
Ideea este că Vasluiul trebuie să obțină avantaje directe din reprezentarea în structurile importante ale Parlamentului, adică în comisii. Aceasta nu este o noutate și nici un privilegiu, pentru că, de-a lungul timpului, multe zone ale țării au avut de profitat de pe urma aleșilor ajunși în poziții înalte.
“Depinde de cei care conduc județul dacă au abilitatea și voința politică de a susține la București oameni care țin cu Vasluiul. În 35 de ani, noi am avut un singur ministru originar din județul Vaslui, Dragoș Tudorache, ministru de interne în Cabinetul Cioloș, și doar 2-3 secretari de stat. De la Gheorghe Gheorghiu-Dej, care a adus rulmenții la Bârlad, și Virgil Trofin, care a impus crearea județului Vaslui la reforma administrativă din 1968, nu s-a mai făcut nimic. Toți au luat și au plecat”, a mai spus primarul Fălciului. (D.R.)