Murături de casă ori din comerț? Asta e întrebarea pe care și-o pun multe vasluience. Să cumperi castraveți, gogoșari, gogonele și să le pui la murat acasă ori să cumperi acrituri din supermarket? Dacă nu ai timp să le faci, dar nu te încrezi nici în gustul gogoșarilor și castraveților din magazin, ai o a treia opțiune: murăturile „de casă” din piață!
Comercianții știu că sezonul murăturilor le poate aduce încasări suplimentare, așa că vin dis-de-dimineață și își întind pe tarabe borcanele cu bunătăți de sezon făcute în gospodăria lor, iar cei care nu se dau în vânt după gogoșarii și castraveții de pe rafturile supermarketurilor merg în piață, unde știu sigur că vor găsi murături făcute din legume de grădină, după rețete tradiționale.
10 lei borcanul de gogoșari, 15 cel de ardei iute
De la ardei iute, hrean, dulceață de afine sau căpșuni, până la borcane cu murături: cu asta vin unele dintre vânzătoare în piețele vasluiene, dispuse să lase din preț în funcție de cantitatea cumpărată de client. Deocamdată, la tarabe se găsesc destule legume proaspete, astfel că “Afacerea Murătura” e abia la început. Prețurile nu sunt tocmai mici, dar gustul “de pe vremuri” și lipsa de timp îi determină pe oameni să dea mai mulți bani pe acrituri gata făcute. În piață, un borcan de gogoșari costă 10 lei, unul de ardei iute 15 lei, tarhonul tot 15 lei, iar hreanul 10 lei. Rețeta, spun vânzătorii, este tradițională și merită fiecare bănuț.
Tanti Lenuța e din Pogonești și de câțiva ani vine să-și vândă produsele în Piața Traian. Anul acesta, s-a apucat din timp de făcut murături pentru că, știe și ea, pe vreme rece, acriturile merg de minune cu o porție de fasole cu ciolan afumat. „La cinci kilograme de gogoșar pun un litru de oțet, un kilogram de zahăr și sare. Mai am nevoie de boabe de piper, boabe de muștar și foi de dafin. Spăl gogoșarii, îi toc felii și îi pun într-un lighean cu condimentele peste ei. Îi las peste noapte și a doua zi îi așez în borcane. Zeama lăsată o torn peste gogoșari. Uite așa se fac”, explică ea rețeta. La ardei iute, însă, pune doar oțet. „Sarea îi înnegrește, le schimbă culoarea”, explică femeia. Afacerea de sezon cu murături îi aduce venituri cât să meargă mai departe cu business-ul din piață. Cu banii de pe murături și restul de produse vândute, poate să-și mențină locul la tarabă și să ajute la întreținerea gospodăriei.
“Câte bordeie, atâtea obiceie”
Și pe tarabele din Piața Centrală sunt borcane cu gogoșari, castraveți, ardei iute sau hrean. În spatele lor, se văd negustorii care se laudă cu rețete tradiționale, “ca la mama acasă”, când vine vorba de murături. Printre ei, tanti Anița, o pensionară care a început din timp „Afacerea Murătura”. Ea face murături după rețete tradiționale, învățate de la mamă și bunică, și le vinde în piață cu prețuri între 10 și 15 lei.
„Știu rețetele de murături de când mama m-a făcut. Am stat pe lângă ea și am învățat. La fel și de la bunica. Nu zic că ar fi ceva diferit față de restul rețetelor, dar eu am fost învățată că, atunci când zâmbești și faci cu drag, tot cu drag vei da mai departe. Când vin oamenii și cumpără, eu le zâmbesc. Le mai las și din preț și a doua zi vin să ceară iar”, mărturisește femeia.
Spune că nu câștigă mult din vânzarea borcanelor cu castraveți, hrean, gogoșari sau tarhon, dar că își mai completează bruma de pensie. În plus, are o ocupație, și încă una care îi dă o mare satisfacție: aceea de a-i vedea pe oameni mulțumiți. (D.R.)