Producția de vin din această toamnă pe întreg teritoriul județului va fi redusă cantitativ din cauza secetei. Specialiștii ne liniștesc cât de cât, explicând că, din punct de vedere calitativ, îndrăgita băutură va fi la un standard ridicat.
Fermierii vasluieni susțin că lipsa precipitațiilor a determinat creșterea cantității de zahăr din struguri, ceea ce va duce la vinuri de calitate superioară, dar producătorii vor înregistra pierderi întrucât, cantitativ, vor sta slab: “Recoltele la strugurii de vin și de masă în acest an agricol păreau a sta destul de bine. Potrivit estimărilor inițiale făcute la nivelul județului, producția medie se situa undeva la 7.200 de kg/ha la strugurii pentru vin și la 4.800 de kg/ha la strugurii de masă. Din păcate, ca urmare a secetei persistente, a apărut fenomenul de șiștăvire a boabelor, motiv pentru care producțiile de struguri pentru vin vor fi sub nivelul așteptărilor, probabil cam de 6.500 de kg/ha. În ceea ce privește calitatea, aceasta, de regulă, este mai bună în anii secetoși, în sensul că se acumulează cantități mai ridicate de zaharuri”.
Trebuie spus că în județul nostru plantațiile de vie pe rod totalizează 10.912 ha, din care cu soiuri nobile 3.637 de ha. Până în prezent, s-au recoltat aproape 1.500 de ha. (D.R.)